Баришњикова одушевио пребранац

Barišnjikova oduševio prebranac

24 aprila 2017

ČUVENI baletski igrač Mihail Barišnjikov, čiju će predstavu „Brodski/Barišnjikov“ od nedelje 23. aprila, u tri noći i tri izvođenja, videti publika u Pozorištu na Terazijama, juče je prvi put „okusio“ Beograd i njegove čari, koje su ga na prvi pogled osvojile.

Baletska legenda je, kako saznaju „Novosti“, oduševljena prestonicom, arhitekturom starog grada, ali i našom kuhinjom. Tradicionalna jela probao je u restoranu „Franš“, gde je uživao u prebrancu, ajvaru i paprici s belim lukom. Barišnjikov je poželeo da proba kajmak i pršutu, koje su mu preporučili njegovi prijatelji, pa da i na ovaj način upozna zemlju u kojoj je gost. Što se hrane tiče, saznajemo da Barišnjikov nije probirljiv, ali ne želi da ga iko uznemirava dok uživa u jelu. Odbio je da se fotografiše „sa kašikom u ruci“.

Baletan, koji je ženska srca osvojio ulogom Petrovskog u seriji „Seks i grad“, sumoran i hladan jučerašnji dan iskoristio je da prošeta Beogradom. Posebno je oduševljen istorijskim jezgrom grada.

Svetski putnik je u Beograd došao pripremljen. Čuo je da je noćni život Beograda prilično bogat, pa je poželeo da makar iz automobila vidi gde se mladi zabavljaju. Hteo je da iskusi i veselu kafansku atmosferu, o kojoj je slušao preko okeana, a sinoć je po zgusnutom programu trebalo da večera sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom.

Iako je sam strastveni fotograf, slavni igrač ne uživa u svetlosti fotoreporterskih bliceva, za razliku od svetlosti pozornice. Kao da se umorio od popularnosti. Na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini juče je prokomentarisao:

– Zašto me jure svi ovi ljudi, kad su karte za sve tri predstave prodate?! – a potom dodao: – Samo da me ne pitaju svašta.

Najavljujući predstavu Barišnjikov je rekao da je počastvovan pruženom pažnjom, koju nije očekivao:

– Nestrpljiv sam da se susretnem sa vašom publikom. Ruska i srpska kultura su veoma bliske, povezuju nas religija, jezik i druge kulturne veze. Ovo delo nije predstava umetničke igre već tranzicija igre u pozorište. Za mene, ovo je potpuno ličan i intiman projekat.

Umetnička zvezda će čitati poeme Josifa Brodskog na ruskom, a titl na srpskom pripremio je Radojica Nešović. Ideju za ovo delo dao je pozorišni reditelj iz Rige, Alvis Hermanis.

– Mislio sam da se šali kada je predložio da radimo komad o Brodskom, jer nije lako govoriti poeziju i o njoj na sceni. Hermanis je dobro znao da sam sa Brodskim gajio prijateljstvo koje je trajalo više od dvadeset godina. Trebalo mi je malo vremena, ali smo ipak odlučili da napravimo ovaj komad – opisao je Barišnjikov nastanak jedinstvene predstave.

U SUSRET 70. ROĐENDANU

BARIŠNJIKOV se prisetio i jedne rečenice iz poezije Brodskog i dodao da je sreća što je još na sceni.

– Ako budem te sreće, naredne godine ću imati 70 godina, a još sam pred publikom, otkrivam teatar i radujem mu se. Ko god da je gore, veoma je ljubazan prema meni – kaže baletska legenda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *