Bašar Al-Asad slavi rođendan

Bašar Al-Asad slavi rođendan

11 septembra 2013

Bashar-al-AssadPredsednik Sirije Bašar Asad danas puni 48 godina, dok se rizik od vojne intervencije protiv njegovog režima zbog navodne upotrebe hemijskog oružja očigledno smanjuje.

Sirijski prorežimski sajt pozvao je stanovnike Damaska da podrže Asada tako što će se pridružiti konvoju automobila u distriktu Mazeh, u čast njegovog rođendana.

Asad, oftalmolog obrazovan u Velikoj Britaniji, koji ima troje dece, nasledio je vlast od oca Hafeza, koji je umro 2000. godine.

 

On je postao naslednik neočekivano nakon što je njegov brat Basel poginuo u saobraćajnoj nesreći.

 

Asad, koga su nekada smatrali potencijalnim reformatorom, koji je posle dolaska na vlast govorio o potrebi političke i ekonomske otvorenosti, odgovorio je gvozdenom pesnicom na pobunu koja je počela u martu 2011. godine.

 

Sami Sirijci veruju da se Asad čvrsto drži na vlasti, više od dve godine posle početka pobune.

 

„On je još snažniji nego ranije, iako ne može ništa da uradi bez podrške vojnog i bezbednosnog aparata“, kaže holandski diplomata i autor knjige o Siriji Nikolaos van Dam.

 

„On sluša savetnike, ali sam donosi odluke“, dodaje ovaj stručnjak koji živi u Bejrutu, prenosi AFP.

 

Asadovi ljudi od poverenja su njegov brat Maher Asad, pukovnik koji je komandant divizije zadužene za područje Damaska, kao i njegova supruga Asma.

 

U Asadovom najužem krugu se nalaze njegov ujak i rođak Muhamed i Rami Makluf, koji su biznismeni, kao i šef bezbednosti u Damasku Hafez Makluf.

 

Većina pripadnika njegovog najužeg kruga su, kao i Asad, iz alavitske verske zajednice, mada je njegova supruga sunit.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *