БАТАЈНИЦА: Почело сређивање руских Мигова, ево шта је све планирано

BATAJNICA: Počelo sređivanje ruskih Migova, evo šta je sve planirano

6 novembra 2017

Na Batajnici počelo sređivanje ruskih migova. Svih šest aviona biće potpuno operativno tokom 2018. godine.

Oni će biti operativni nakon završene modernizacije, prvenstveno navigacijsko-komunikacijske opreme po ICAO standardu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Generalni remont je neophodan za jedan od šest isporučenih aviona u ovlašćenom remontnom zavodu u Ruskoj Federaciji i on je početkom oktobra prebačen u Rusiju gde je započet generalni remont, dok je za ostalih pet aviona potrebno samo tekuće održavanje.

Projektom opremanja aviona MiG-29 koji su nedavno nabavljeni od Rusije, planirane su dve modernizacije.

Prva se odnosi na ugradnju navigacione i komunikacione opreme u šest aviona kako bi bili kompatibilni sa zemaljskim uređajima koje propisuje međunarodni standard, a druga podrazumeva znatno unapređenje prostornih i vatrenih sposobnosti na svih 10 aviona MiG-29 i reč je o višem tehnološko-generacijskom nivou modernizacije.

Radove na sklapanju aviona i pripremi za njihovu ICAO modernizaciju započeli su ruski stručnjaci ovlašćeni od proizvođača aviona.

Oni rade na aerodromu Batajnica u okviru 204. vazduhoplovne brigade, uz angažovanje oko 40 naših stručnjaka iz RV i PVO, koji se uz saradnju sa ruskim kolegama dodatno usavršavaju.

Svih 10 aviona će, nakon prve modernizacije na šest isporučenih aviona, imati unificiranu opremu i perfomanse koja omogućava njihovu upotrebu u skladu sa ICAO standardom uz unapredeno informaciono-upravljačko polje kabine pilota i dodatno unapređene perfomanse navigacijsko-komunikacijske opreme koje omogućavaju veću preciznost pri izvođenju letova naročito u složenim meteorološkim uslovima i noću.

Nakon modernizacije na viši tehnološko-generacijski nivo na svih 10 aviona će se povećati sposobnosti avionskog radara i omogućiće se novi režimi njegovog rada, unapređuje se napadno-navigacijski sistem i sistem upravljanja savremenim vazduhoplovnim naoružanjem.

Istovremeno, znatno se unapređuju prostorne i vatrene sposobnosti lovačke avijacije za dejstvo po ciljevima u vazduhu i na zemlji novim vrstama vazduhoplovnog naoružanja na malim, srednjim i velikim visinama, a time i postojeće operativne sposobnosti RV i PVO i VS za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije i drugih namenskih zadataka lovačke avijacije.

Avioni će biti opremljeni savremenom avionikom, savremenim vazduhoplovnim naoružanjem „v-v“ i „v-z“ i radio-tehničkim uređajem za aktivnu samozaštitu i protivelektronsku borbu.

Remont i modernizacija migova, 29 će koštati 185 miliona evra, a vlada je obezbedila sredstva za kompletan projekat opremanje avionima MiG-29, njihovu prvu i drugu modernizaciju, nabavku i remont delova i agregata za projektovani period upotrebe i nabavku savremenog vodenog naoružanja.

U Ministarstvu odbrane kažu da će migovima upravljati piloti Vojske Srbije i da imamo dovoljan broj pilota za let na migovima, jer je proces njihove obuke kontinuiran.

Tome doprinose i zajedničke vežbe i obuka sa pripadnicima oružanih snaga Ruske Federacije, navode u ministarstvu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milovan says:

    Samo S300 spasava Srbiju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *