БАУК распада кружи Европом

BAUK raspada kruži Evropom

7 oktobra 2017

Katalonski lider Karles Pudždemon obratio se Kataloncima rečima da njegova vlada sprema da proglasi nezavisnost te španske regije verovatno krajem nedelje. Gotovo istovremeno, tragom referenduma u Kataloniji.

Istog dana kada je održan katalonski referendum, 1. oktobra, u Veroni je održana uvodna manifestacija na kojoj je najavljeno izjašnjavanje italijanske pokrajine Veneto za 22. oktobar, na kojem će lokalno stanovništvo odlučivati o autonomiji u okviru Italije, što mnogi smatraju uvodom u otcepljenje.

Feudalne granice

Ovi događaji su naišli na veliku podršku u Škotskoj, koja se umalo nije otcepila od Velike Britanije referendumom 2014. godine. Tada je za ostanak u Britaniji glasalo 55 odsto Škota, što sada razgoreva želju da se glasanje ponovi. Belgija je nedavno jedva izbegla raspad, što možda i nije konačan rezultat, a rastu i ambicije separatista u nizu evropskih pokrajina.

Mnogi su verovali da će se Evropska unija raspasti po državnim granicama, a događa se da se članice cepaju po starim srednjovekovnim granicama. Katalonija je ušla u sastav Aragona, pa Španije, dinastičkim brakovima. Veneto se našao u Italiji plebiscitom iz 1866. godine kojim je zapravo samo verifikovana ratna pobeda Pijemonta i Francuske nad Austrijskim carstvom u čijem sastavu je ta pokrajina bila od Bečkog kongresa 1815. Pri tom, i Španija i Italija nastale su ujedinjavanjem desetina feudalnih srednjovekovnih država, kao i Nemačka koju je do ujedinjenja 1871. činilo 32 do 39 država, a ranije čak nekoliko stotina.

Bogati separatisti

Čitav niz pokrajina evropskih država u kojima postoje separatistički pokreti omeđene su nekadašnjim feudalnim granicama. Te raznorodne tvorevine opstajale su vekovima zbog različite ekonomske snage, što je i danas osnovni uzrok želje za osamostaljenjem. Oni koji su u davnoj prošlosti bili ekonomski snažniji često su to i danas i ne žele da dele bogatstvo sa siromašnijim pokrajinama država u kojima se nalaze. To je slučaj i s bogatim regionima Katalonije i Veneta, kao što je belgijska Flamanija koja naginje nezavisnosti bogatija od Valonije.

Razlozi koji vode separatističke pokrete su i verski, kulturološki, nacionalni… Ali je i u tim slučajevima često reč o nejednako razvijenim regionima, kao što severnokavkaske republike i oblasti zaostaju za centralnim delovima Rusije, pri čemu su islamski i nacionalni faktor okvir separatističkih težnji. Ili kao što je ruskojezični industrijski Donbas podigao oružje da bi se spasao ukrajinske bede.

Opet Mletačka republika?

U Veroni su pristalice autonomije Veneta na stadionu Bentegodi razvile ogromnu zastavu sa zaštitnikom regiona Svetim Markom i krilatim lavom, grbom nekadašnje Mletačke republike. Sekretar regionalnog odeljenja partije Liga severa Paolo Paternoster objasnio je da je glavni cilj poziv sugrađanima da se izjasne u korist autonomije.
– Naš plebiscit će imati stvarnu zakonodavnu snagu. Računamo na veliki odziv, a potom će naš guverner preduzeti korake u sledećoj fazi bitke s Rimom kako bismo i zvanično dobili sva ovlašćenja, ali i onaj deo finansija koji nam prestonica svake godine u vidu poreza oduzima – kaže Paternoster.
Predsednik komiteta Za nezavisni Veneto Palmarino Cokateli priznaje da postoje paralele sa referendumom održanim u Kataloniji.
– Vladina politika u odnosu na masovni dolazak imigranata dovela je do porasta siromaštva i kriminala. Centralne vlasti, gluve za zahteve regiona, dovode do opšte degradacije – kaže Cokateli i dodaje da je stanovništvu dosta takvog života.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović: Srbija srlja na brod koji tone

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ukazuje da je britanski Bregzit udarac od kojeg se EU još nije oporavila i pronašla lek.

– EU nije bila u mogućnosti da izgradi novu strategiju za sopstvenu budućnost. Kod Bregzita je bila reč o istupanju jedne članice, a sada imamo primer Španije, gde jedan deo istupa iz članice. Slični trendovi se uočavaju u Škotskoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, a imamo i slučaj Baskije. Posledica separatizma koji se širi će biti neizvesnost i slabljenje EZ – ocenjuje za „Vesti“ Jovanović.

On dodaje da je Katalonija započela niz koji će se sigurno nastaviti, ne samo u Evropi, već i u Africi i na Severnoameričkom kontinentu. Jovanović smatra da je duh separatizma pušten iz boce 1999. godine kada je NATO napao SRJ.

On ističe da se Srbija vezuje za pogrešan brod.

– Za nas bi bilo neprilično da sudbinu Srbije za narednih 50 ili 100 godina vezujemo za jednu integraciju koja ne zna šta će sa sobom. Srbija na primeru Katalonije mora da shvati da je potrebno da traži alternativu za svoju budućnost. Nama je potrebna politika uravnoteženih odnosa i sa Istokom i sa Zapadom. Evropa ulazi u period kada će u dužem vremenu plaćati posledice pogrešne politike – ističe Jovanović.

Istoričar Čedomir Antić: EU sebi vezala rukeIstoričar Čedomir Antić kaže da još nije jasno kako će se situacija u Kataloniji dalje razvijati. On smatra da su pojave separatizma u Evropi i te kako povezane sa Kosovom.

– Kada je Međunarodni sud u Hagu doneo savetodavno mišljenje o pitanju vezanom za jednostrano proglašenje Kosova za nezavisnu republiku, on je nesvesno svakom dao to pravo – ističe Antić.

On kaže da EU ne može puno da uradi kada je u pitanju odvajanje.

– EU misli da može samo da kaže: „Vi nemate pravo da se otcepite.“ Pa ni Kosovo nije imalo pravo. Sama EU je stvorila zajednicu Srbije i Crne Gore, a nisu učinili ništa da Mila Đukanovića nateraju da poštuje pravila. To su sve briselski dvostruki standardi koji dovode do separatizma širom Evrope – kaže za „Vesti“ Antić.

Ipak, on smatra da time stabilnost Evropske unije nije ugrožena, jer i države koje se otcepljuju žele da budu deo EU.

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Buducnost Evrope postoji samo kao buducnost njenih slobodnih nacija koje ce dici ruke od lazne EU, proterati milione muslimana, zajedno sa jevrejskim bankarima i Natovim hijenama. U suprotnom, svi narodi Evrope ce nestati.

  2. Kosovac says:

    Opet Evropom kruži pogrešna opcija – nezavisnost i otcepljenje. Svi ti narodi koji dižu glavu i bune se, ne treba da se otcepljuju od matice. Treba da se otcepe od Evropske Unije, to je ono pravo i to će rešiti sve njihove probleme………. Otcepljenjem od Evropske Unije, oni će se praktično otcepiti od Tajne stranke – ona će ostati na suvom, neće imati izvršnu vlast. Tako će se Tajna stranka ponovo povući u ilegalu, vratiće se na pozicije koje je imala još pre 100 godina. A poučeni sadašnjim iskustvom, možemo blokirati njeno nezdravo dejstvo i njene napore da nas spreče u stvaranju zaista ljudskog društva.

  3. Kosovac says:

    Naknadno sam primetio da je na ovoj karti prikazana i Vojvodina kao potencijalna. Za nju imam posebno rešenje bez obzira da li EU postoji ili ne: Treba Čanku opaliti nekoliko lakših šamara, ali da svi vide. Poznajući mentalitet Vojvođanera, problem je rešen automatski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *