ББЦ: 10 филмова са Санденса на које треба обратити пажњу

BBC: 10 filmova sa Sandensa na koje treba obratiti pažnju

24 januara 2015

8787789Filmski festival Sandens, čiji je osnivač režiser i glumac Robert Redford, otvoren je u četvrtak veče filmom o Nini Simon „What happened, Miss Simone? a BBC je sastavio listu 10 filmova sa ovog festivala na koje treba obratiti pažnju.

Sandens je tokom godina postao stecište holivudske elite i mesto koje promoviše filmove koji pokupe važne nagrade i pohvale kritičara. Primera radi, „Odrastanje“ i „Whiplash“ koji su osvojili Zlatne globuse i imaju više nominacija za Oskare bili su prikazani na prošlogodišnjem Sandensu, tako da postoji realna mogućnost da se neki od ovih filmova iduće godine nađe u trci za vodeće filmske nagrade.

Na listi BBC-a je film „The Diary of a Teenage Girl“, priča o devojci koja ima aferu sa maminim dečkom tokom 1970ih u San Francisku.

U filmu igraju Aleksander Skarsgard i Kristen Vig a rađen je prema grafičkom romanu Fibi Gloekner i u režiji mlade nade Mariel Heler.

„Z for Zachariah“ je adaptacija romana Roberta C. O’B rajena i postapokaliptična je ljubavna priča priča je o devojci iz malog grada (Margo Robi) koja posle nuklearnog rata sreće dvojicu misterioznih muškaraca (Čivetel Edžiofor i Kris Pajn).

Gaj Pirs i Kobi Smolders igraju dvoje ličnih trenera koji se zajubljuju u nekonvencioanlnoj komediji Endrua Bujalskog „Results“ dok američka komičarka Sara Silverman istražuje svoju „ozbiljnu“ stranu u drami Adama Salkija „I smile back“.

Jedan od sedam fimova u takmičarskoj konkurenciji je priča „The Bronze“ o propaloj olimpijski koju igra Melisa Rauh.

Na BBC-jevoj listi je i „psiho-seksualni“ triler gde Kjanu Rivs igra srećno oženjenog čoveka koga muče dve fatalne ženske. Film je režirao Eli Rot i „divlju fantaziju pretvorio u najgoru noćnu moru“.

Film od koga mnogi očekuju da će američki nezavisni film gurnuti u mejnstrim je „Mistress America“, priča o potrazi za snovima, podvlačenju crte, porodici.

Nominovana za Oskara Sirša Ronan ima dve premijere na ovogodišnjem Sandensu – dramu o žrtvi kidnapovanja koja se posle 19 godina nalazi sa porodicom (Stockholm, Pennsulvania) i adaptaciju romana „Bruklin“ Koluma Toubina (kod nas ga je objavila Laguna). Nik Hornbi je adaptirao „Bruklin“ za veliko platno gde Ronan igra mladu ženu koja se vraća u rodno mesto u Irskoj iz Njujorka. Film je jedan od nekoliko koji se na ovogodišnjem Sandensu bave prirodom „američkog sna“.

Na listi je i dokumentarac o Sajentolozima „Goind Glear: Scientology and the Prison of Belief“ kao i „Slow West“ gde Kodi Smit Mekfi igra 17-godišnjaka koji iz Škotske putuje u 19-vekovnu Ameriku u potrazi za ženom koju voli i u društvu pionira koga igra Majkl Fasbender. Film reklamiraju kao „američki vestern filtriran kroz oči evropskog filma“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lajla says:

    dokumentarac o Sajentolozima „Goind Glear: Scientology and the Prison of Belief“ Da posle ovog filma vise nista nece biti isto ,to je filmska industrija HOlivuda. Zivo smece ce izaci na videlo americke elite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *