ББЦ: БиХ – Колевка модерног џихада

BBC: BiH – Kolevka modernog džihada

4 jula 2015

08-bbc_620x0U VREME kada je u jeku bio rat u Jugoslaviji, arapski dobrovoljci u BiH su 1992. osnovali „Mudžahedin bataljon“, čije su se pristalice zadržale tamo i po okončanju rata, te danas regrutuju stanovništvo da se bori na strani Islamske države u sukobima na Bliskom istoku, navodi se u četvrtak u izveštaju britanskog Bi-Bi-Sija. Ti događaji iz devedesetih godina 20. veka objašnjavaju zašto je 300 Bošnjaka otišlo u Siriju u Irak, čime je BiH postala prva u Evropi po broju državljana koji u odnosu na ukupan broj stanovnika, odlaze da ratuju na Bliskom istoku, navodi ovaj servis.

Od osnivanja „Mudžahedin bataljona“, dinamika džihada je promenila svoj smer, te sada Bošnjaci odlaze u arapske zemlje.

– U toku je rat između Zapada i islama – navodi jedan od dobrovoljaca u ratu u BiH, Saudijac Ejman Din, ističući da je BiH koleka džihada jer je dala oblik modernom džihadističkom pokretu.

Ipak, najveće kritike u tekstu Bi-Bi-Sija se upućuju na to što vlast žmuri pred arapskim mudžahedinima koji u BiH i dalje agituju i koji su uspeli da stvore salafističke ćelije. U izveštaju se navodi da su najznačajnija imena džihadističkog pokreta u BiH Fikret Hadžić i Bilal Bosnić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *