„Беба Поповић је Милу предлагао још монструознији план државног удара“

„Беба Поповић је Милу предлагао још монструознији план државног удара“

24 децембра 2016

51056

МОНИТОР: Од Међународне асоцијације полицајаца добили сте специјалну награду и почасну медаљу за допринос у борби против озбиљног криминала и тероризма. Код куће вас због тих активности неријетко оспоравају. Како сте доживјели награду?

Небојша МЕДОЈЕВИЋ: Сви који прате дешавања у Црној Гори знају да је Ђукановић дио транснационалног организованог криминала који се бави шверцом цигарета, дроге, оружја и прањем новца. У посљедње вријеме, DEA је посветила посебну пажњу чињеници да се представници највећих наркокартела и најопаснијих терористичких организација свијета сусрећу у Црној Гори и склапају дилове ,,дрога за оружје”.

Преко Луке Бар је у претходних неколико година извезено преко 1.300 тона пјешадијског наоружања, експлозива, граната, минобацача, ручних бацача и ракетних лансера, који су преко Саудијске Арабије завршили код припадника ISIS у Сирији.

Када је баварска полиција ухапсила Подгоричанина са аутом пуним оружја и експлозива и GPS-ом који је имао укуцану адресу у Паризу, само недељу дана прије терористичког напада, међународне безбједносне структуре су почеле озбиљније да посматрају дешавања овдје.

DEA је у више наврата тражила од црногорске полиције хапшење страних држављана који су у Црној Гори склапали дилове, гдје се за дрогу куповало оружје и експлозив за терористичке нападе. DEA није укључивала црногорску АНБ у ове операције због процјене да би подаци процурили до мафије.

Снажна инволвираност оперативца једне моћне западне службе и човјека за специјалане операције на Блиском и Средњем Истоку, Мохамеда Дахлана, указује да су Црна Гора, али и Србија, постале веома изложене дјеловању терористичких организација, кроз дубоку повезаност са властима и безбједносним службама. Због тога је DEA отворила своју канцеларију у Загребу, јер је Западни Балкан на путу да помути ,,славу” Латинској Америци као регион којим управља мафија и гдје се праве дилови са терористичким организацијама свијета.

Пажња међународног фактора полако се окреће и према балканској конфедерацији организованог криминала, која управља овим регионом.

Као члан Одбора за безбједност, у континуитету пратим ове феномене, јавно дјелујем и у сталном сам конфликту са Ђукановићем, који је на једној сједници Владе на дневни ред ставио и моју изјаву о хапшењу Вучелића у Минхену. Тада сам исказао сумњу да Вучелић није могао сам да организује шверц оружја за терористе, и да је у тај посао укључена и црногорска власт, преко корумпираних дјелова АНБ.

Слично као што АНБ деценијама пружа логистичку подршку шверцу цигарета преко Црне Горе, из којих се прихода и финансирају тајне црне операције. Влада је одлучила да против мене поднесе кривичну пријаву због те изјаве, што је први пут да је Влада тужила грађанина.

Награду доживљавам као признање за ангажман у борби против организованог криминала и тероризма, које долази у специфичном тренутку. Док у САД добијам медаљу за борбу против тероризма, овдје ме Катнић и његови сарадници, Синђа и Минђа, сумњиче да сам терориста.

МОНИТОР: Специјални тужилац је ове седмице саслушао Андрију Мандића и Славена Радуновића поводом кривичне пријаве коју је ДФ тужилаштву доставио пред изборе. О чему сте тачно обавијестили тужиоца?

МЕДОЈЕВИЋ: Недјељама прије избора прикупљали смо сазнања о плановима ДПС-а да покраде изборе. Пет дана пред изборе доставили смо Катнићу све – имена активиста ДПС-а, агената АНБ-а, функционера ДПС-а задужених за куповину личних карата, довођење гласача из дијаспоре и лажних фантом бирача из окружења, мртвих лица…

Обавијестили смо га и да ДПС планира да, када види колика је излазност, убаци своје групе хулигана који би у мајицама ДФ-а напали ТВ Пинк, сједиште ДПС-а, направили инциденте, а због којих би Влада увела ванредно стање, прекинула бројање, оптужила ДФ, и покренула забрану рада Фронта и похапсила његове лидере.

Умјесто да тужилац поступи хитно по тој информацији, дође до доказа и похапси активисте ДПС-а, он је организовао лажни државни удар са двојицом сарадника, доушника србијанске полиције и направио прави државни удар, смањио излазност за шест одсто и онемогућио побједу опозиције.

МОНИТОР: Кажете да је Катнић организовао, односно учествовао у монтирању државног удара?

МЕДОЈЕВИЋ: Немам дилеме да је Катнић организовао државни удар по налогу Ђукановића лично и тако постао важан члан криминалне организације. Он је од раније под озбиљном хипотеком ратних злочина у операцијама у Цавтату 1991. године, а ту је и његово побратимство са једним од вођа клана Гранд.

Након државног удара, Катнић је престао да буде дио правосудног система и прешао на страну криминала. Он је опасност по демократију и правни поредак и инсистираћу да његова смјена буде један од услова опозиције за одржавање фер избора. Једном ће морати одговарати за кривична дјела која је починио по налогу Ђукановића у режирању лажног државног удара.

МОНИТОР: То су озбиљне оптужбе.

МЕДОЈЕВИЋ: Ђукановић је лично наручио државни удар, када је добио информације да ДФ неће изводити људе на дан избора и да је претходни план пропао. На брзину је, уз помоћ бившег ратног команданта и агента црногорске АНБ за специјалне операције, пронашао сарадника србијанске службе Велимировића који је уз помоћ другог сарадника србијанске службе Синђелића, позвао припаднике равногорских покрета да дођу у Црну Гору на дан избора.

Они нијесу имали појма да их Синђа и Минђа навлаче у већ припремљен сценарио лажног удара. Похапшени су без доказа, и тек ће грађани плаћати њихове одштетне захтјеве.

На изборни дан Катнић је изашао са подацима који су више пута мијењани и све се претворило у фарсу и бруку за државу.

Синђа и Минђа су ослобођени, а оптужена два Руса која или не постоје или немају никакве везе са лажираним ударом. Катнић још није тражио њихово изручење, јер зна да ће доживјети професионалну бламажу.

План који је предлагао Беба Поповић био је још монструознији. Он је наговарао Ђукановића да похапси лидере ДФ, да за то користи криминалце који би имали значке и носили фантомке, са инструкцијама да нас побију при најмањем отпору приликом хапшења. Имали смо информације, па смо у изборној ноћи били на безбједним локацијама.

МОНИТОР: Рекли сте недавно да ћете се залагати да опозиција изађе са заједничком платформом према Марковићу, али смо свједоци поновних међусобних оптужби. Има ли неопходног минимума заједништва?

МЕДОЈЕВИЋ: Када вас власт брутално покраде на изборима и поврх свега организује државни удар, права опозиција скоро да нема избора. Опције су: јединство опозиције, непризнавање резултата избора, бојкот парламента и протести.

Непоходно је створити политичку кризу и оспорити легитимитет Скупштине и Владе. Први корак је направљен. Опозиција је почела да сарађује и договара потезе. И дуги корак је направљен. Нијесмо признали изборе и прогласили смо бојкот парламента. Али око методе политичке борбе, немамо сагласност.

ДФ инсистира на интензивирању ванинституционалних метода. Понудили смо формирање опозиционог кабинета, састављеног од лидера партија и опозиционе Владе од 18 министара који би истовремено били и извјестиоци опозиције и пратили рад Владе. Као и оснивање слободног парламента од 39 посланика који би разматрали исте теме као и Катнићев парламент. Тако би се створио институционални паралелизам, као порука грађанима и међународном фактору да се ради о државној системској кризи.

Уз протесте и укључивање цивилног сектора брзо би креирали потребан притисак за преговоре и формирање Владе која би спровела брзе реформе изборног система и створила услове за фер изборе. На жалост, остатак опозиције није спреман да сарађује са ДФ-ом на конкретним активностима.

Губи се вријеме и испливавају бизарни лични комплекси, фрустрације, анимозитети. У ДФ-у смо искрени и јединствени у намјери да радимо заједно са остатком опозиције како би поправили односе и дошли до заједничких услова према ДПС-у за рјешавање политичке кризе. Природно би се отворило и питање јединствене листе опозиције на изборима у Никшићу, поновљеним парламентарним изборима и заједничком кандидату за предсједника.

МОНИТОР: Низ неријешених убистава и експлозија се наставља. Колико је алармантно безбједносно стање у земљи?

МЕДОЈЕВИЋ: Безбједносне прилике су изузетно сложене. Мојковачки клан је преузео Владу, а клан из Гранда – Катнића.

Контрола посла тешког више стотина милиона еура око шверца цигарета довела је до више експлозија и рата, који ескалира, између мојковачког клана и Гранда. Заплијена брода са цигаретама код Крита донијела је губитак неком од преко 20 милиона еура. Очекивана је одмазда оштећене стране. По свему судећи, Марковић и Ђукановић, преко АНБ-а, сукобљавају наркокланове, да се у међусобним ликвидација очисте картели који не прихватају ауторитет режима. Марковић је више пута оправдавао међусобне ликвидације.

Оваква политика је веома опасна и већ доводи до невиних жртава. Само срећом, у два терористичка напада експлозивом која су се десила усред дана, није било више жртава. Ово може резултирати атентатима на политичаре, новинаре, НВО активисте, са мотивом да се оптужи непријатељска страна. Очекује нас ескалација сукоба са могућом дестабилизацијом политичких прилика.

Милена Перовић-Кораћ (Монитор)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u