Bebe i Bosna! To nikako ne zvuči dobro

Bebe i Bosna! To nikako ne zvuči dobro

12 juna 2013

Ana_RadmilovićPiše: Ana Radmilović

Draga strina, ovdije kod nas uvek tmina, žalostivo bluzira Nikola Pejaković i kaže: draga strina, brate, mrtve duše ćute glasno. Crnohumorna je pesma, ali da se čoveku osmeh zaledi u jednom času i smeh se pretvori u jedan grč. Tragikomično izgleda lice čoveka koji je odslušao nekoliko Nikolicinih pesmica. Tragikomičan je talentovani i genijalni Nikolica i njegova publika je tragikomična. I Bosna. A ima li šta strašnije od groteske? I ko je taj što se Bosne ne boji? Što se ne prestravi od straha kad u Bosni počne bilo šta, a počelo je, evo, opet Nešto.

Ovo novo Nešto diglo je Sarajevo na noge. U prvim redovima marširaju bebe. Traže, s punim pravom, svoje matične brojeve. Neke bebe, mislim da je stvar pokrenula izvesna beba Telma, i naljutila se jer se lepo rodila, a oni joj ne daju JMBG. I tako je započela proteste. Za bebom Telmom odmah su krenuli glumac Feđa Štukan, a za njim i kolega mu Drago Brkan.

Nije važno, ovo nije tekst o glumcima, mada je šteta jer ispunjava sve zakonitosti tragikomedije. Baš kao i Nikola Pejaković što tužno peva: Draga moja strina, brate, žalosne nam bile plate.

Uz izvinjenje što pravim lakrdiju od jako ozbiljnih stvari, sada ću vam mrtva ozbiljna (pokušati) da objasnim o čemu se zapravo radi. I ko je toliko razbesneo bebe u Sarajevu, pa zatim i u ostalim gradovima BiH da su uzele učešće u protestima, i to ne samo učešće – nego su i štafetu ponele.

Naime, donedavno, ako bi se neka beba rodila u srpskoj sredini (npr. istočno Sarajevo ili, daleko bilo, Banja Luka) ta bi beba imala drugačiji JMBG od one bebe koja se, recimo, rodila u normalnom Sarajevu (dakle muslimanskom), i to je za bosanske Srbe na nivou simbola (a i na jednom drugom nivou, a koji se tiče budućnosti Republike Srpske, ali nije važno) značilo osećaj sigurnosti ili pripadnosti svom etnosu.

Donedavno je, naime, dodela JMBG bila u nadležnosti Republike Srpske i policija raznih kantona po FBiH. Međutim predviđeno je da nadležnosti bezbednosti pređu sa nivoa etniteta na nivo zajedničke države BiH. Samim tim i dodele JMBG, bebama s početka priče.

U vreme jogoslovenske nomenklature (vratimo se Sarajevu), Sarajevo je, naravno, imalo jedinstvenu šifru unutar JMBG. Ali sada je Sarajevo, kao što znamo, podeljeno na dva dela.

Istočno Sarajevo (Pale, deo Ilidže, deo Dobrinje, Lukavica itd.) pripada Republici Srpskoj i ima svoju šifru unutar JMBG.

Pre izvesnog vremena u parlamentu BiH (onom jedinstvenom) dođe do toga da neko povede raspravu na opisanu temu. Da se ukine posebna šifra unutar JMBG u sarajevskih Srba. Srbi ne daju, Bošnjaci navalili i Sarajevo se diglo na noge. U parlametnu se svađaju, za to vreme bebe ne dobijaju JMBG, i onda se desi da se neko dete rodi bolesno, da je potrebna hitna operacija u inostranstvu, ali dete nema pasoš i ne može da putuje, jer dete nema matični broj.

Na pitanje „ko je ovde sišao s uma“, odgovor može da glasi, i da ne bude pogrešan: „Svi“. To je jedan ljudski nerazuman i politički zahtev poslanika iz redova Bošnjaka koji žele da ukinu jasne granice entiteta.

Ili uvod u, sve se jasnije nazire, rat za ukidanje Republike Srpske. U prve redove bebe – normalna stvar – i ne bi bilo da smo prvi put videli takvu „borbu“ od strane pripadnika veroispovesti koja… Ovde stajem. Dakle, bebe. I Bosna. E, to nikako ne zvuči dobro.

(Balkanmagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *