БЕЧКИ КАРДИНАЛ ШЕНБОРН ИЗНЕНАДИО: Рат против Србије почетак катастрофе 20. века

BEČKI KARDINAL ŠENBORN IZNENADIO: Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka

14 novembra 2018

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe XX veka, kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.

On je poručio da se istorija ne može vratiti, ali da „možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije“.Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je „bolje sto godina pregovarati nego rat započeti“.

„Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne maramice. Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije bila je natragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa“, rekao je Šenborn za Danas.

To je, dodaje, bio početak velike katastrofe 20. veka, a „sovjetski komunizam i nacional socijalizam bili su otrovano voće tog čina“.

Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

Kristof Šenborn, bečki nadbiskup kardinal, predsednik je austrisjke biskupske konferencije.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovo je izjava za onaj šljam ljudski koji kaže da je Srbija kriva za Prvi svetski rat! U 20.veku ste napravili grešku što ste napali Srbiju,pa vam je i to malo bilo nego ste tu istu grešku napravili i u 21.veku! Neki nikako da nauče da se istorija ponavlja!

 2. Jovo Veselinovic says:

  jeste srbija kriva i onda i sad beograd je izrucijo neprijeteljima u zatvor GAVRILA PRINCIPA i sve je receno sa tim; dalje 90 ih je isto beograd izrucijo svoje denerale zlikovcima u hag da su ratni zlocinci sto su branili srbiju i srbija sama sebe izrucila i rekla da su krivi za rat svaki na balkanu

 3. petrovgrad says:

  Što se tiče bombardovanje 1999 godine koliko mi je poznato jedino se suprostavila Austrija preletu aviona preko njene teritorrije.

 4. Budi Bog s nama says:

  Ja, oni su ostali veličine jedne maramice, a mi veličine jedne male sline na toj njihovoj maramici. No, bitno je da smo pobedili. Ali što bi rekao naš Av, ali Murat, e.., to je bio vojskovođa, a ne ovo dnas.

 5. doktrina soka says:

  U pravu je ovaj popa.Treba citati iznova da ali i poruku je poslao,veliku Austrougarsku sjbala je mala Srbija,sa velikim zrtvama,a oni su si sjebali carevinu. Ova agresija i bombardovanje Srba 1999g na Balkanu i rasturanje SFRJ,kosta ce EU-carstvo RASPADA,kao i Austrougarskog, JER SU POGAZILI MEDUNARODNO PRAVO,U SVIM UGOVORIMA,A NAJVISE CE IH KOSTATI MEDUNARODNO PRAVO O MORIMA.Tko zna zasto ,znace,jer pada rampa na S. Moru od Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *