БЕЋКОВИЋ: Култура склоњена да не смета

BEĆKOVIĆ: Kultura sklonjena da ne smeta

4 decembra 2017

(foto: Youtube printscreen)

Akademik Matija Bećković rekao je da se cijeli svijet nekako našao u ćorsokaku jer je kultura danas sklonjena da ne smeta.

„Cela kultura je sklonjena da ne smeta, i to ne samo kod nas, tako da je politika u jednom trenutku umislila da joj kultura ne treba i da će bez nje biti efikasnija“, rekao je Bećković za „Nezavisne novine“.

Bećković ističe da danas ne postoji nijedno ime u kulturi koje nešto znači, a da ne baca kamenje u dozvoljenom pravcu.

On naglašava da su novčana ulaganja u kulturu nekada i sada neuporediva jer danas sve govori procenat državnih budžeta koji se odvaja za ovu namjenu.

Bećković, koji je rođen 29. novembra 1939. godine, kaže da je taj datum i njegov značaj na neki način predvidio jer se rodio tri godine prije republike, na dan Svetog apostola Mateja, te navodi da prvo čega se sjeća iz perioda Jugoslavije jeste cenzura.

„Kao što je rekao Solženjicin da nijednom ruskom piscu nije škodilo progonstvo i zatvor, tako ni sve te cenzure nisu škodile, nego su možda unapredile umetničko izražavanje kod nas. Otud možemo reći da je to bilo i zlatno doba umetnosti“, zaključuje Bećković.

Bećković dodaje i da onaj ko ne nadmudri cenzuru nije pravi umjetnik, pa ako strada ispada da je sam kriv.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Steta sto i njega nisu poslali u logor, da unapredi svoj umetnicki izraz. Ovo je nevidjeno licemerje. Pljuje po cenzuri u Jugoslaviji, a imao je najvece moguce privilegije, kao sto ih ima i sada (kao mason i clan "Krunskog saveta"). SANU, u kojoj promovise srpsko-hrvatski jezik i radi protiv srpskog jezika, da i ne pominjem.

  2. hristina says:

    Hvala ti sto postojis, Matija Beckovicu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *