БЕЋКОВИЋ: Српски језик је наша најзначајнија институција

BEĆKOVIĆ: Srpski jezik je naša najznačajnija institucija

28 novembra 2018

Verovatno da je naša najvažnija institucija srpski jezik. Jezik je jedini živi svjedok svih vremena. I on je našao pravo ime za sve. On nije mogao da bude ubijen, nije mogao da umre. On je preživeo – ovako o srpskom jeziku govori jedan od naših najvažnijih pjesnika 20. i 21. vijeka Matija Bećković.

Jezici bi se potvrdili, smatra on, tek kad bi na njima nastala velika djela koja bi opravdala postojanje tog jezika.

„To kako će se nadenuti neko ime je jedna profana politička potreba. Novi jezik se može i imenovati u cilju ostvarenja nekog političkog projekta ali su mu dometi beznačajni“, naglasio je, osvrćući se na „crnogorski jezik“.

Ističe da srpski jezik nije od juče, već je opravdao svoje postojanje velikim umjetničkim ostvarenjima.

„Ta su djela služila nekoj višoj, umetničkoj pravdi. U našoj narodnoj poeziji jezik je već dostigao vrhunce. Na osnovu tih pesama mi smo se prvi put pojavili u Evropi, izneli iz vekova ropstva tu poeziju, koja se smatrala nastavkom Homera“, kazao je Bećković i podsjetio na riječi njemačkog pjesnika Getea, koji je srpsku poeziju uporedio sa razgovorom zvijezda:

„Nigde u poeziji sveta nisam našao da zvezde razgovaraju. Narod koji ima ovakvu poeziju ne zaslužuje da bude rob“.

in4s.net

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    A sdto onda primas novac od SANU-a, ustanove koja promovise nepostojeci "srpskohrvatski jezik". Previse si providan, Beckovicu.

  2. Deda Micko says:

    Zasto Beckovicu smeta odvajanje crnogorskog od srpskog, a ne smeta mu odvajanje hrvatskog od srpskog, tim pre jer ustanova ciji je clan, SANU, radi na izradi "Srpskohrvatskog recnika"??? Dobro je ovo sto kaze za izmiljeni crnogorski jezik, ali nije dobro sto tom pricom prikriva jednu mnogo morbidniju i dalekosezniju pricu o srpskom jeziku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *