Бећковићу уручена награда „Марко Миљанов“

Bećkoviću uručena nagrada „Marko Miljanov“

9 maja 2017

NA MEDUNU u Kučima kod Podgorice danas je akademiku Matiji Bećkoviću uručena književna nagrada „Marko Miljanov“ za knjigu „Prahu oca poezije“, koju je pesnik primio iz ruku Novice Đurića, predsednika Udruženja književnika Crne Gore. Bećković je ovom prilikom rekao da je veoma ponosan što je dobio nagradu koja nosi ime Miljanova, najslavnijeg primera čojstva i junaštva i najsvetlijeg obraza među Srbima.

– Imenjak apostola Marka ispisao je jevanđelje čim je naučio da piše u svojoj pedesetoj godini – rekao je Bećković – Tako je nastao novi gorski vijenac moralnih podviga. Kad je vojvoda Marko postao razvojvoda i ostao sam, jedino društvo su mu bili pero i mastilo. U besudnoj zemlji izbrojao je samo 70 primera čojstva i junaštva i sa tih 70 poslao u zaborav neizbrojna nečoveštva i nejunaštva. Rukopis je izgledao kao EKG njegove duše. Simi Matavulju i Ljubomiru Kovačeviću, ostalo je samo da dodaju velika slova, tačke i zapete pa da se izlije remek-delo koje će postati jedini udžbenik etike, za sve razrede i sve škole i sva vremena, jer nikakvih novina u pogledu ljudske moralnosti nema i ne može biti.

ZAVET OCU POEZIJE

PESNIČKI testament koji je Bećković „krstio“ naslovom „Prahu oca poezije“, u kom se svaka od 46 celina završava stihom „Nebesima osijan pjesniče“, po oceni Novice Đurića mogao bi se krstiti i kao Knjiga velike odanosti.

– Bećković i Njegoš su se izdvojili po „hlebu i jeziku“, po misaonosti, estetici i bogastvu jezika u narodu znanom, svetu nepoznatom – rekao je Đurić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Moze li jedan dan bez vesti o ovom masonu i neprijatelju Srbije, koji glumi patriotu i cak nacionalistu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *