БЕДНА РЕЗОЛУЦИЈА ПРОТИВ СРБИЈЕ! Kосово да буде независно, санкције Русији под хитно… ЕВО ШТА ЈОШ ПИШЕ У СРАМНОМ ДОKУМЕНТУ ЕВРОПСKОГ ПАРЛАМЕНТА!

BEDNA REZOLUCIJA PROTIV SRBIJE! Kosovo da bude nezavisno, sankcije Rusiji pod hitno… EVO ŠTA JOŠ PIŠE U SRAMNOM DOKUMENTU EVROPSKOG PARLAMENTA!

18 januara 2023

U danas usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Sprovođenju spoljne i bezbednosne politike EU, politička grupa socijalista i demokrata je podnela i dva amandmana o Srbiji i KiM, koji su takođe usvojeni, a u kojima se, pored ostalog, Srbija optužuje da je odgovorna za nedavnu eskalaciju na severu KiM.

Autori amandmana su poslanici Tonino Picula, Tejs Ruten i Pedro Markues.



Amandman 113a “naglašava hitnu potrebu da se intenzivira proces dijaloga Prištine i Beograda koji vodi EU u cilju normalizacije bilateralnih odnosa na osnovu međusobnog priznavanja“.

Takođe se, kako se navodi u dokumentu, “osuđuje kontinuirani obrazac eskalacionih akcija Srbije i aktera koje sponzoriše Srbija, uključujući nelegitimne blokade, nasilne napade i pretnju vojnom akcijom, sa ciljem iznuđivanja ustupaka i podrivanja Republike Kosovo“.

U pomenutom amandmanu se podseća i na to da je, kako se navodi, “nezavisnost Republike Kosovo nepovratna“ i ponavlja poziv za pet država članica EU koje to još nisu učinile da odmah priznaju nezavisnost pokrajine.

Amandman 100 se odnosi na proses proširenja i u njemu se “pozdravlja činjenica da je ruska invazija na Ukrajinu podstakla EU da promeni prioritet u svojoj politici proširenja, ali da neophodnost unutrašnjih reformi EU pre prijema novih zemalja u EU ne bi trebalo da bude izgovor za usporavanje procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama“.

Zatim se u istom amandmanu pozdravlja zahtev tzv. Kosovo za članstvo u EU i izražava zadovoljstvo što su Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina dobile status kandidata za članstvo, a EU se poziva da dodeli isti status i Gruziji.

Autori amandmana smatraju da treba da se preispita sprovođenje procesa proširenja “kako bi se omogućila ubrzana integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju ka EU i nepokolebljivu posvećenost reformama vezanim za EU, demokratskoj konsolidaciji i usklađivanju spoljne politike, uključujući njihovo postepeno uvođenje u specifične politike i inicijative Unije”.

Poslanik Tonino Picula već je u novembru podneo amandmane o Srbiji na izveštaj Evropskog parlamenta o proširenju.



U njemu se traži od Srbije da se usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije protiv Rusije, a ukoliko sankcije ne budu uvedene Srbiji je zaprećeno da neće napredovati na evropskom putu.

Evropski parlament usvojio je ranije danas Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Navodi se i da Evropski parlament „žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije“ sa ZSBP i ponavlja da bi „nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU“.

Rezolucija, čiji je autor predsednik Komiteta za spoljne poslove EP, Nemac David Mekalister, usvojena je sa 407 glasova „za“, 92 glasova „protiv“ i 142 uzdržanih, a u toku glasanja veliki broj amandmana bio je odbijen.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, ni za ostale evropske institucije.

(Informer)

KOMENTARI



4 komentara

 1. persida says:

  Ma, da li je moguce? Juce nacisti, sada Evro/fasisti. Govna treba potopiti.

 2. Cetnik says:

  Zatro se evropski put daBogda svim evropejcima i vladi Srbije.

 3. milorad5 says:

  Hm,amandman na savet o vodjenju spoljne politke od strane politčkog tela koje nema nikakve stvarne vlati,i služi samo kao laboratorija za budalaštine i propagandu.ODLUKE se donose na drugom mestu,a naročito neće zavisiti od nekog piculija i ostalih šalabajzera.Oni su pripušteni na EU valov samo kao neka vrst interesantne menažerije,"teoretičari zavere" i u suštini budale koje MOŽDA mogu da prizvedu i neku novu,originalnu ideju za one koji stvarno VLADAJU.Medjutim picopevac i ostali ništa novo sem stare mržnje nisu pokazali,a oni koji su stvorili krizu sa jugoslavijom i kosovom mržnje ne zanimaju,sem ako su KORISNE za njhove FINANSIJSKE namere.To sada nije slučaj u ovom momentu.Moj jedini savet državi srbiji povodom ove rezolucije koja nema veze sa mozgom je da sačekaju malo,a zatim piculiju pošalju momke da mu izvade kutnjake,pesnicom,to je jedino dobro što može povodom ovoga da se uradi i bilo bi zaista poštena plata tom mravojedu u ljudskom obliku.

 4. Istina says:

  Sacekati da se eUstasija sa sve ludacima raspadne pa da zaokruzimo srbske zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *