BELA KUĆA: Garantujemo da Snouden neće biti likvidiran

BELA KUĆA: Garantujemo da Snouden neće biti likvidiran

11 фебруара 2014

snouden_620x0Američka agencija The Associated Press (AP) prethodno objavila da Obamina administracija „traži legalni osnov za fizičku likvidaciju američkog građanina na teritoriji druge zemlje“

Zvanični Vašington je odbio da bivšem saradniku NSA i CIA Edvardu Snoudenu, kojeg neki već nazivaju „američkim disidentom“, da bilo kakve garancije da mu se fizički ništa neće dogoditi.

Na poslednjem brifingu u Beloj kući, njen portparol Džej Karni – koga je to direktno pitao vašingtonski dopisnik ruske agencije ITAR-TASS – izbegao je da na bilo koji način potvrdi da Snoudenu od rođene zemlje ništa ne preti.

Dopisnik ruske državne agencije nije se slučajno obratio Karniju upravo sa takvim pitanjem.

Prethodno je američka agencija The Associated Press (AP) objavila da Obamina administracija „traži legalni osnov za fizičku likvidaciju američkog građanina na teritoriji druge zemlje“.

AP je naveo da se navodno radi o jednom od bitnih ljudi Al Kaide koji „aktivno planira napade protiv Amerikanaca u inostranstvu“. Agencija nije navela ime tog islamskog ekstremiste, niti zemlju u kojoj trenutno boravi, ali je ukazala da ga CIA drži pod prismotrom pomoću bespilotnih letelica.

Povodom ovoga su i američki novinari Karniju postavili više pitanja. On je, po običaju, odbio da komentariše poteze i operativne planove specijalnih službi SAD. Međutim, inerpretirap je deo Obaminog govora na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u maju 2013. godine:

„Predsednik je tada rekao da ne veruje da bi vlada SAD smatrala ustavnim da nanese udar po bilo kom američkom građaninu i da ga ubije bez poštovanja potrebnih pravnih procedura. Ali, predsednik je tom prilikom takođe rekao da američki pasoš ne treba da štiti građanina SAD koji ode u inostranstvo da bi ratovao protiv SAD i aktivno učestvovao u zaverama radi ubijanja građana SAD, a ni mi ni naši partneri ne možemo da ga se dočepamo pre realizacije tih zamisli“.

Pitanje ITAR-TASS ušućeno Karniju zato je glasilo: „Znači li to da Snoudenu ne preti fizičko nasilje sa strane sopstvene vlade“?

„Mogu samo – uzvratio je Karni – da ponovim poziciju vlade SAD: da gospodin Snouden treba da se vrati u SAD jer je optužen za ozbiljne prestupe. Ako se vrati, imaće sva prava i privilegije optuženih u okviru pravosudnog sistema SAD“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u