Bela kuća obavestila Izrael da odlaže napad na Siriju

Bela kuća obavestila Izrael da odlaže napad na Siriju

2 septembra 2013

WhiteHouseBela kuća informisala je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o odluci američkog predsednika Baraka Obame da odloži vojnu akciju protiv Sirije, dok je ne odobri Kongres, javio je sinoć drugi kanal izraelske televizije.

U izveštaju, koji ne pominje izvor, navodi se da je to učinjeno kako bi se sprečile kritike Iztraela. Netanijahuov kabinet nije potvrdio izveštaj.

Izraelski mediji komentarišu u međuvremenu da ako je cilj bio da se umanji izraelsko krtikovanje, onda se u tome uspelo.

Osim dvojice ministara iz partije Jevrejski dom koji su kritikovali politiku SAD prema Siriji na Fejsubuku i u intervjuu za vojni radio, svi ostali članovi vlade nisu ni reč rekli o situaciji u Siriji.

Netanijahu je na sednici vlade rekao da se radi o osetljivim stvarima i da se Izrael prema situciji odnosi brižljivo i odgovorno i da nema mesta privatnim komentarima. Tražim da nastavite da delujete odgovorno.

Tražim da se uzdržite da postupate nemarno i neodgovorno prema našem savezniku samo da biste izašli na naslovnoj strani, kazao je Netanijahu, dodavši da je odgovorno ponašanje važno za bezbednost svih izraelskih građana i da će Izrael nastaviti da se brani i čuva svoje strateške odnose.

Osvrćuci se na dva ministra, Netanijahu je rekao da su oni izabrani da služe izraelskim građanima iz vlade i da njihovi komentari tome ne doprinose.

Uri Ariel ministar stanovanja je napisao na svojoj Fejsbuk stranici posle Obaminog govora da u Teheranu otvaraju boce šampanjca i sigurno ubrzavaju na putu ka nuklearnom oružju. Ministsar je dodao da je iluzorno misliti da bi Obama napao Iran samo na osnovu toga što je prešao crvenu liniju.

Nakon jasne upotrebe oružja za masovno uništenje, saznalii smo da kada dan dođe da se suočimo s stvarnom opasnošću, niko neće stajati na našoj strani. Samo mi možemo sebe da branimo, napisao je ministar i sličnu izjavu dao za vojni radio.

Naftali Benet, vođa partije Jevrejski dom, je pre Obaminog govora poručio na Fejsubuku da međunarodno oklevanje u vezi sa Sirijom samo dokazuje da Izrael ne može da računa ni na koga već na sebe.

Nakon Obaminog govoradodao je da je ono što je postavio dan ranije sada tačnije nego ikada. Tokom prošle nedelje Netanijahu, minitar odbrane Moše Jaalon i šef armije Beni Ganc ponovili su više puta da Izrael nije umešan u rat u Siriji ali da će se braniti silovito ako bude napadnut.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *