БЕЛА КУЋА ПОЗВАЛА Србију да повуче војску, а Шиптаре да повуку полицију

БЕЛА КУЋА ПОЗВАЛА Србију да повуче војску, а Шиптаре да повуку полицију

3 јуна 2023

Први заменик саветника за националну безбедност Џон Фајнер разговарао је са председником Србије Александром Вучићем и позвао да Србија повуче своје оружане снаге стациониране у близини административне линије и спусти ниво приправности. У одвојеном саопштењу се наводи да је Фајнер позвао Приштину да повуче полицију из општинских зграда.

У саопштењу Беле куће се наводи да је Фајнер истакао забринутост САД због напете ситуације на северу Косова и Метохије, као и да је позвао све стране да предузму кораке у циљу деескалације ситуације. Фајнер је позвао да се апелује на демонстранте да остану мирни.Он је поновио да САД очекују од обе стране да у потпуности спроведу споразум о нормализацији који је постигнут у Бриселу и у Охриду раније ове године.

У одвојеном саопштењу Беле куће се наводи да је Фајнер разговарао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, и да је позвао власти у Приштини да омогуће новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

У истом саопштењу наводи се да је Фајнер поздравио спремност Куртија да ради на стварању услова за нове изборе, као и да је у разговору са Куртијем поновио да САД очекују од обе стране да се поново ангажују у дијалогу уз подршку ЕУ и да у потпуности спроведу споразум о нормализацији, пренео је Танјуг.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Vujadin says:

    Zlikovci pozivaju da Srbija povuče vojsku iz Srbije.

  2. Filip says:

    Zašto Srbija da povuče vojsku kada je Kosovo Srbija, a bar po rezoluciji ono što je minimum da tamo treba da bude 1000 srpskih vojnika. Wašington treba da povuče vojsku iz mnogih delova sveta gde je prisutna bez ičijeg idobrenja. Pre nego Srbija sa svoje teritorije. Tako bi imali manje problema u ekonomiji.

  3. milorad5 says:

    pa naša vojska je povičena čak i više nego što je u kumanovskom sporzumu,nego su šiptarski teroristi tamo gde ne treb da budu,kad ih povuku u albaniju biće mir..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u