БЕЛА КУЋА У СТРАХУ: Иранске снаге би могле да заробе америчку базу у Сирији!

BELA KUĆA U STRAHU: Iranske snage bi mogle da zarobe američku bazu u Siriji!

13 maja 2018

Jedan broj predstavnika američke administracije zabrinut je da američka baza u blizini sirijske Al-TANF može biti zaposednuta od strane iranskih snaga ili njihovih saveznika. Ovo piše Vašington post, navodeći izvore.Bela kuća takođe veruje da američki udari protiv ovih snaga mogu povući Amerikance dublje u sirijski sukob.

U tekstu se naglašava da situacija sa bazom ukazuje na protivrečnost u politici Sjedinjenih Država prema Iranu. Prema pisanju ovog lista, u početku je objekat stvoren za borbu protiv „Islamske države“ , ali prošle godine sa te baze su nanosili udare po iranskim snagama.

Ranije je Stejt department izjavio da koalicija pod vodstvom SAD-a i njihovi partneri u Siriji započinju operaciju oslobađanja poslednjih uporišta Islamske države.

(Pravda)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Američka baza Al Tanf na jugu pokrajine Homs izgubila je smisao postojanja za borbu protiv ISIS pre godinu dana kada je ISIS u tom delu Sirije bio značajno poražen. Tada su snage SAA isprednjačile u borbi te su oslobodile velike delove pokrajine Homs i zaobišle Tanf, a zatim su oslobodile zapadne delove pokrajine Deir ez Zor. Izgledalu su tada kao izgubljeni kojoti u pustinji i mnogu su očekivali da će Amerikanci još tada zatvoriti tu bazu i odatle otići, ali nisu. Jedna od njenih važnih uloga je da ne dozvoli povezivanje Sirije sa susednim Irakom a time i sa Iranom, ali tu vezu snage SAA i saveznici obezbedili su uz velike napore ipak prilično brzo napore istočnije u susednoj pokrajini Deir ez Zor izmedju mesta sirijski Al Bukamal i irački Al Qaim. Baza Tanf zapravo treba da kontroliše važne puteve gasovoda, a i naftovoda. Ako bi Amerikanci pobedili i otišao Asad "koji mora da ode" onda bi tuda išao katarski gasovod, a inače malo severnije od nje prolazi glavni sirijski naftovod koji vodi od stanice T2 preko Palmire i Homsa do luke Tartus. Baza kontroliše baš veliku teritoriju i značajno je vojno ojačana i sa avionima i sa tenkovima i sa osobljem. U njoj su obučavali teroriste i ubacivali ih severoistočno u pustinju Badija. Sećam se da su ih odatle usmerili severozapadno sa ciljem da baš ISIS ratnici ponovo osvoji grad Karjatajn. U poledjini baze na samoj granici je veliki izbeglički kamp Rukban. Te izbeglice maltretiraju, prevaspitavaju i preumljuju za svoje potrebe. Jednom je jedna grupa njih uspela da pobegne kroz pustinju prema Damasku. U to vreme bilo je još uvek velikih napada bombaša samoubica po sirijskim gradovima. Jedan dečak iz tog izbegličkog kampa uspeo je da da intervju: "Moj stariji brat je bombaš samoubica".

 2. Zoran says:

  Bas je Rusija uspela u Siriji...Amerikanci imaju bazu u Siriji.

 3. Miraš says:

  Baza Al Tanf jeste neprijateljska, ali ona ne može biti na vrhu liste sirijskog Generalštaba i sirijske vlade za oslobadjanje. Toliko sigurno znaju da procene i američki stručnjaci. Pre će biti da Amerikanci iz baze Tanf spremaju napad na sirijske snage jer su pre mesec-dva značajno ojačali tu bazu. Da li spremaju operaciju pod lažnom zastavom te u dogovoru i zajedno sa Izraelom mogu da predju u napad na ciljeve u Siriji. Pogotovu što pokrajine Al Quneitra i Dara, koje jesu na redu za oslobadjanje, nalaze se izmedju Izraela i već oslobodjene pokrajine Suvajda i još samo malo na istok tu je baza Tanf. Sada Siriju otvoreno napadaju države koje su dosad podržavale terorističke grupe u Siriji kao svoje proksi snage. Ova vest više izgleda kao deo informacijskog i dezinformacijskog rata protiv Sirije i Irana. Pre neki dan su Asadu pretili iz Izraela da će ga ubiti ako ne istisne Iran iz Sirije, ali zapravo to je sada sigurna zamena za ono "Asad koji mora da ode". ... Sirija ima strateški mnogo značajnijih ciljeva. Ako će snage SAA ući u fazu sukobljavanja sa Američkom koalicijom (+ kurdske snage), najvažniji ciljevi koji ubedljivo delo prvo mesto su: istočni deo pokrajine Deir ez Zor i Tabka + grad Raka.

  • Miraš says:

   Baza Tanf zbog svoje veličine 55 km u prečniku i zbog samog položaja na sredini juga Sirije jeste podesna najpre za avio udare u bilo kom pravcu, tj. odatle mogu da kidišu na razne delove Sirije, a dobili su i još oko 600 američkih vojnika i puno tenkova. Tu ima i dosta pripadnika sirijske FSA. Najinteresantnije je da su dopremili i bsš dosta sanitetskih vozila, a već to govori da neće mirno plandovati u toj bazi. Avio udari + tenkovi = kopnena invazija. Jedino ako su zbog toga šta sve pseduje ta baza procenjeni kao opasni. I pored te opasnosti za Siriju iz Tanfa najpre zbog američke avijacije Rusija nije isporučila Siriji S-300! Rusija trpi sankcije Zapada koje pokreće SAD, a ovde u Siriji odavno je primetno da ne usudjuju se da bude oboren ijedan američki avion.

   • Miraš says:

    Sredinom aprila onim vazdušnim udarima izmedju ostalog Ameri su testirali šta sve poseduje sirijska PVO i ceneći sve ostalo SAD može iz Tanfa da napravi veći udar na snage SAA i ostale važne ciljeve. Koliko će se usuditi? I sami priznaju da ih brinu ruski kindžali.

 4. Velika Metla says:

  Šta će vaša baza u tuđoj državi,i to na 10 hiljada kilometara daleko od vaše države,ološi jedna neopevana? I pljačkaška ološi,naravno!

  • goran says:

   Uh, al si ih uvredio, pa oni nemaju ni stida ni morala. Njihov gen je drugaciji, zato i vladaju, nemaju obzira ni pardona, nikakavog osecanja krivice. Samo batinu i Holivud i cela planeta kleci pred njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *