BELGIJA, HOLANDIJA, SAD GUBE MILIONE: Do čega će dovesti kontramere Rusije

BELGIJA, HOLANDIJA, SAD GUBE MILIONE: Do čega će dovesti kontramere Rusije

7 avgusta 2014

pijaca-voce-575x357Zabrana ili ograničenje uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koje je ruska vlada uvela zemljama Evropske unije, SAD, Kanadi, Australiji i Norveškoj, po mišljenju mnogih analitičara i vladinih eksperata, imaće uticaja ne toliko na prodaju, koliko na cene na evropskim tržištu.

Rusija je prošle godine uvezla hrane u vrednosti 43 milijarde dolara, podsetio je Rojters. Ona je najveći kupac evropskog voća i povrća. Prema podacima Evropske komisije, Rusija je u 2011. kupila 28 odsto voća i 21,5 odsto povrća izvezenog iz Evropske unije.

Prošle godine Rusija je bila rangirana kao drugi najveći uvoznik živine iz SAD (posle Meksika). Američki proizvođači i izvoznici piletine, zatečeni odlukom Moskve o zabrani uvoza, računaju ipak na „brzo uspostavljanje“ normalne trgovine sa Rusijom, prenosi Itar tas.

„Predstavnici naše inustrije smatraju da poštena i pravedna trgovina, naročito u oblasti prehrane, nikada ne treba da se koristi kao moneta za politička potkusurivanja. Računamo da će američka vlada rešiti to pitanje i uspostaviti normalne trgovinske odnose sa Rusijom što pre“, saopštili su američki Nacionalni savet proizvođača živine i Savet za izvoz živinskog mesa i jaja.

Konstatovano je i da je sa razvojem sopstvene proizvodnje živine Rusija postala manje značajno izvozno tržište za SAD. Sada je udeo Ruske Federacije u ukupnom obimu američkog izvoza tih proizvoda samo oko sedam odsto, navodi se u dokumentu i podseća da je sredinom 1990-ih godina dostizao 40 odsto.

„Zbog toga ne očekujemo da će zabrana Rusije na uvoz živine iz SAD imati ozbiljniji uticaj na našu industriju“, uvereni su autori dokumenta.

Prema njihovom mišljenju, ozbiljnijem pritisku će biti izloženi ruski potrošači, koji će morati više da plate naročito za meso i živinu, preneo je Itar tas.

Zabrana ili ograničenje ruskog uvoza poljoprivrednih proizvoda imaće ozbiljne posledice za dansku prehrambenu industriju, rekao je izvršni direktor Saveta za poljoprivredu i hranu Danske Sjoren Gade.

Savet će blisko sarađivati sa danskim vlastima u vezi sa narednim koracima, dodao je on.

Prema podacima danskog Nacionalnog instituta za statistiku, prošle godine je u Rusiju bilo otpremljeno robe za 11,8 milijardi kruna (2,14 milijardi dolara), što je 1,9 odsto ukupnog izvoza zemlje. Izvoz poljoprivrednog sektora je bio vredan 4,9 milijardi kruna (891 milion dolara) ili 41 odsto ukupnog izvoza u Rusiju.

U Grčkoj strahuju od ozbiljnih problema zbog isporuka voća i povrća u Rusiju, kao i zbog nedostatka rezervnih delova za rusko oružje u grčkoj armiji, javili su lokalni mediji.

Zabrana izvoza voća i povrća imaće direktan uticaj na grčku privredu i zbog toga je u sredu uveče održana vanredna sednica ministarstva poljoprivrede uz učešće predstavnika ministarstva spoljnih poslova.

Grčka je pokrenula pregovore sa Rusijom da se ograniči uticaj sankcija, objavio je Blumberg, pozivajući se na zvaničnu izjavu ministra spoljnih poslova Grčke i vicepremijera Evangelosa Venizelosa.

Prema njegovim rečima, Atina traži način da zaštiti poljoprivredu zemlje, da očuva prijateljske odnose sa svim zemljama, a da istovremeno ispuni svoje obaveze prema EU.

Presednik Federacije poljoprivrede i hortikulture Holandije Albert Jan Maat je rekao da će zabrana Rusije na uvoz prehrambenih proizvoda negativno odraziti na ekonomiju kraljevstva, preneo je Itar tas.

Holandija je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svetu, a Rusije je njen važan partner, podsetio je Maat.

Mogući efekti ne mogu se podceniti. Zabrana će imati uticaj ne toliko na prodaju, koliko na cene na evropskim tržištu.

Vodeći belgijski list Suar je objavio da gubici Belgije zbog zabrane uvoza prehrane u Rusiju mogu dostići oko pola milijarde evra.

Prema pisanju ovog lista, ukupan obim izvoza belgijskih prozvoda, pre svega voća, u 2013. godini je iznosio 490 miliona evra.

„Ove godine rod je rekordni, a ako Rusija zatvori svoje tržište, to će biti katastrofa za ceo sektor“, rekao je ranije direktor Centra za voćarstvo Valonije Olivije Varnije.

KOMENTARI3 komentara

  1. buchkalo says:

    Pa sad drustvo izvucite svoje glave iz obamine guzice i polizite to govno do kraja

  2. Gojko says:

    Kupice Amerikanci sve iz Evrope samo nece nikada platiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *