Бели лук – чувар имунитета и артерија
22 маја 2019Бели лук садржи натријум, калијум, селен, калцијум, магнезијум, силицијум, фосфорну киселину, азотне супстанце. Богат је витамином Ц, Д, Б. Пун је антиоксиданата и алицина – „убица“ инфекција и упала. Иако има јак мирис, бели лук би требало свакодневно да се конзумира, јер је ризница здравља. Штити од срчаних болести, смањује синтезу триглицерида у јетри, спречава старење и зачепљење артерија.
Одличан је у изградњи имунитета, снижава крвни притисак и представља природни антибиотик у борби са прехладама и вирусима. Препоручује се код обољења нервног система.
Због специфичног мириса већина људи га избегава. Али и за то има лека – да бисте га неутралисали после јела изгрицкајте зрно кафе, лист нане, першуна или чуваркуће.