БЕЛОРУСИЈА И РУСИЈА У ЧВРСТОЈ ВЕЗИ: Лукашенко упозорио – Спремни смо…

BELORUSIJA I RUSIJA U ČVRSTOJ VEZI: Lukašenko upozorio – Spremni smo…

26 novembra 2020

BELORUSIJA je spremna da zajedno sa Rusijom prevazilazi probleme koji postoje u savremenom svetu – od pandemije virusa korona do pretenzija Vašingtona za „ličnom dominacijom“ – izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.On je naglasio da ima mnogo izazova u savremenom svetu.

– Trebalo bi da znate da smo uvek spremni da krenemo svojim putem, ako Rusija to poželi, pored Rusije, prevazilazeći ove probleme – počevši od pandemije do svih vrsta pretenzija, pre svega Sjedinjenih Američkih Država za isključivom dominacijom u svetu“, rekao je Lukašenko.

Kako je naglasio, Minsk tu ličnu dominaciju nikada nije pozdravljao.

Odnosima Moskve i Minska potrebno intenziviranje

Beloruski lider dodao je da odnose Belorusije i Rusije treba ojačati, intenzivirati i da je Minsk na to spreman.

– Što se tiče belorusko-ruskih odnosa, onda, ne bi trebalo da razgovaramo o nekakvom resetovanju, već o jačanju, intenziviranju naših odnosa. Teza se apsolutno nameće sama – i ne samo teza, već praksa. Želim da shvatite i znate da smo spremni za to – istakao je Lukašenko.

On je dodao da Belorusija ne želi samo dobrosusedske, već i bliske bratske odnose sa Rusijom.

Kavkaski čvor

Lukašenko je čestitao ruskom ministru rešavanju sukoba u Karabahu.

– Jasno je da će uvek biti kritika, biće svega. Ali to što je, u mnogome zahvaljujući Rusiji, prekinut ovaj masakr, što tamo ne ginu ljudi… započet je dug put ka normalizaciji odnosa na Kavkazu – to je vrlo pozitivno i dobar znak – rekao je beloruski lider.

On je dodao da Belorusija podržava takav stav i da je zadovoljan što se kriza rešila.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Milan says:

  Krizu u Belorusiji započeli su 10 avgusta, a mesec i po dana kasnije, 27 septembra započeli su krizu na Karabahu. Azerbejdžan i Turska kao da su zaigrali sinhronizovano sa Zapadom. I sve to rade da dočekaju svog Bajdena sa dobro pripremljenim terenom.

  • Ramonda Serbika says:

   Zabludeli REBJATA majčice Rusije dozivaju se pameti - Belorusija prihvata majčinski zagrljaj a pripremaju se Moldavija,Jemenija,Azerbekdžan,Turkmenija.....i slobodni delovi nekadašnje države ukrajine.

 2. Gil Bejts says:

  A iza njih dvojnica Nede Ukraden.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *