BELORUSIJA NEMILOSRDNA: Lukašenko ozvaničio pakao za narko dilere

BELORUSIJA NEMILOSRDNA: Lukašenko ozvaničio pakao za narko dilere

5 јануара 2015

Belarus' President Lukashenko speaks to reporters after a meeting with the Knights of Malta at their headquarters in RomeDekretom predsednika Aleksandra Lukašenka u Belorusiji su pooštrene kazne protiv osoba koje se bave trgovinom droge. Pooštrena je kontrola interneta i elektronskog plaćanja, jer je policija primetila da su narko-dileri modernizovali svoj prljavi biznis. Od 1. januara za prodaju narkotika može se dobiti od osam do 15 godina zatvora, a organizatori grupe čak i 20 godina. Za pravljenje narkotika namenjenih prodaji predviđen je zatvor od 20 godina. Ako je narkoman umro od predoziranja, onaj diler koji mu je prodao drogu može da dobije 25 godina zatvora. U poređenju sa starim kaznama, nove su veće za trećinu.

Po novom dekretu, krivična odgovornost za prodaju narkotika obuhvata i one stare 14 godina. Do sada, mlađi od 16 godina nisu mogli krivično da odgovaraju za širenje ili upotrebu narkotika.

Osobe koje se pojave na javnom mestu pod dejstvom narkotika biće kažnjene administrativnom kaznom. Ali, ako tog narkomana po drugi put uhvate, biće osuđen na dve godine zatvora. Lukašenko je predložio i poseban zatvor za narkomane i narko-dilere. Po mišljenju beloruskog predsednika, narko-prestupnicima treba stvoriti „nepodnošljive uslove“.

Upućeni kažu da je glavni razlog što je Lukašenko insistirao da se pooštre kazne to što sve više mladih ljudi koristi „spajs“. Reč je o „travi“ natopljenoj hemikalijama, pa je ona jača i opasnija od marihuane. U Zapadnoj Evropi se prodaja „spajsa“ preko interneta proširila 2006. godine.

Za poslednjih nekoliko godini, ti narkotici su osvojili 90 odsto beloruskog narko-tržišta. U prošloj godini je zbog korišćenja „spajsa“ u Belorusiji, prema policijskim statistikama, umrlo 25 ljudi. Ali, lekari smatraju da je broj umrlih od prevelike količine droge znatno veći.

U jednoj od akcija uhapšena su i dva saradnika beloruskog KGB. U Minsku tvrde da im većina droge stiže iz Rusije, pa su mnogi ogorčeni i traže da se ponovo uvede stroga kontrola na granicama bez obzira na to što su Rusija, Belorusija i Kazahstan u carinskoj uniji.

BRZI TEST

U beloruskim apotekama su se pojavili ekspres-testovi pomoću kojih može vrlo brzo da se utvrdi da li je neko uzimao narkotike. Oni pokazuju ima li u organizmu tragova marihuane, kokaina, morfijuma, amfetamina.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u