БЕЛОРУСИЈА ПОЈАЧАЛА ОДБРАНУ: Лукашенко – Оштро ћемо одговорити на могуће украјинске нападе

БЕЛОРУСИЈА ПОЈАЧАЛА ОДБРАНУ: Лукашенко – Оштро ћемо одговорити на могуће украјинске нападе

12 априла 2024

БЕЛОРУСИЈА је ојачала заштиту и одбрану инфраструктурних објеката у близини украјинске границе и у случају потенцијалних напада са украјинске стране оштро ће одговорити, изјавио је лидер земље Александар Лукашенко новинарима у Кремљу.

Лукашенко је такође саопштио да је са Путином разматрао безбедносна питања, која се не тичу само Украјине.Председник Белорусије сматра да НАТО жели да увуче Белорусију у украјински сукоб.

Према његовим речима, ако Минск сада уђе у рат против Украјине, то ништа неће донети, пошто је украјинска граница потпуно минирана и бетонирана.

Поред тога, белоруски лидер је подвукао да Украјина треба да схвати неминовност брзог и вишеструког одговора ако пошаље дронове у Русију.

Он је такође истакао да је сада погодан тренутак да Украјинци и Запад седну за преговарачки сто и да се договоре.

Подсетио је да се у мају украјинском председнику Владимиру Зеленском завршава мандат и може се створити ситуација у којој Русија неће имати са ким да потпише мировни споразум.

Коментаришући планирани мировни форум у Швајцарској о решавању украјинског сукоба, белоруски лидер је поручио да мировни преговори у Швајцарској о Украјини нису могући без Русије.

Лукашенко је такође напоменуо да Белорусија веома пажљиво мотри на то што се догађа у Украјини, укључујући и колико брзо опада рејтинг Зеленског међу грађанима.

Лукашенко је такође поручио да ни он ни Путин не желе да пати братски украјински народ.

– Рекао сам јуче да је Русији сада потребна таква Белорусија која је мирна, тиха, спокојна, која ради свој посао. Нећу вам у детаље говорити шта радимо. Али директно кажем: ни ја, ни Путин – јуче смо такође дискутовали на ову тему – не желимо да пати наш братски украјински народ. Не желимо! – пренела је Лукашенкову изјаву државна агенција „Белта“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u