БЕЛОРУСИЈА ПОЈАЧАЛА ОДБРАНУ: Лукашенко – Оштро ћемо одговорити на могуће украјинске нападе

BELORUSIJA POJAČALA ODBRANU: Lukašenko – Oštro ćemo odgovoriti na moguće ukrajinske napade

12 aprila 2024

BELORUSIJA je ojačala zaštitu i odbranu infrastrukturnih objekata u blizini ukrajinske granice i u slučaju potencijalnih napada sa ukrajinske strane oštro će odgovoriti, izjavio je lider zemlje Aleksandar Lukašenko novinarima u Kremlju.

Lukašenko je takođe saopštio da je sa Putinom razmatrao bezbednosna pitanja, koja se ne tiču samo Ukrajine.Predsednik Belorusije smatra da NATO želi da uvuče Belorusiju u ukrajinski sukob.

Prema njegovim rečima, ako Minsk sada uđe u rat protiv Ukrajine, to ništa neće doneti, pošto je ukrajinska granica potpuno minirana i betonirana.

Pored toga, beloruski lider je podvukao da Ukrajina treba da shvati neminovnost brzog i višestrukog odgovora ako pošalje dronove u Rusiju.

On je takođe istakao da je sada pogodan trenutak da Ukrajinci i Zapad sednu za pregovarački sto i da se dogovore.

Podsetio je da se u maju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom završava mandat i može se stvoriti situacija u kojoj Rusija neće imati sa kim da potpiše mirovni sporazum.

Komentarišući planirani mirovni forum u Švajcarskoj o rešavanju ukrajinskog sukoba, beloruski lider je poručio da mirovni pregovori u Švajcarskoj o Ukrajini nisu mogući bez Rusije.

Lukašenko je takođe napomenuo da Belorusija veoma pažljivo motri na to što se događa u Ukrajini, uključujući i koliko brzo opada rejting Zelenskog među građanima.

Lukašenko je takođe poručio da ni on ni Putin ne žele da pati bratski ukrajinski narod.

– Rekao sam juče da je Rusiji sada potrebna takva Belorusija koja je mirna, tiha, spokojna, koja radi svoj posao. Neću vam u detalje govoriti šta radimo. Ali direktno kažem: ni ja, ni Putin – juče smo takođe diskutovali na ovu temu – ne želimo da pati naš bratski ukrajinski narod. Ne želimo! – prenela je Lukašenkovu izjavu državna agencija „Belta“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *