БЕЛОРУСИЈА ПРЕД ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ: Лукашенко губи поверење и Русије и Запада

BELORUSIJA PRED PREDSEDNIČKE IZBORE: Lukašenko gubi poverenje i Rusije i Zapada

8 jula 2020

Nešto vrlo neobično se dešava pred predsedničke izbore u Belorusiji zakazane za 9. avgust. Predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je ruske „lutkare“ za mešanje u izborni proces, a EU i Sjedinjene Države ga kritikuju zbog hapšenja tih „marioneta“. Shodno tome, izbori prete da jednako unište odnose Minska i sa Moskvom i sa Zapadom, i to u trenutku kada je Belorusiji zbog ekonomske krize preko potrebna spoljna podrška.

Lukašenko od početka predizborne kampanje tvrdi da belorusku opoziciju finansiraju ruski oligarsi, iako za to nije ponudio dokaze. Najopasniji protivkandidat, bankar Viktor Babariko, uhapšen je po optužbama pranje novca i utaju poreza. Objašnjavajući njegovo hapšenje, jedan visoki beloruski zvaničnik rekao je da „šefovi ruskog državnog gasnog giganta Gazproma, a možda i još neko ljudi“ stoje iza kampanje bankara.

Na prethodnim izborima Lukašenko je takođe izneo optužbe za strano mešanje – ali uvek sa Zapada. Ovo je prvi put da je Rusija optužena za mešanje u izbore svojih komšija.

Postoje dva razloga za to. Prvo, Minsk je, za promenu, proteklih godina održavao tihe tenzije sa Moskvom, a ne sa Briselom ili Vašingtonom. Drugo, nijedan od Lukašenkovih rivala ne može biti optužen za „prozapadnu“ zaveru, ali se svi oni zalažu za očuvanje dobrih odnosa sa Rusijom.

Optuživanje Rusije je i najbolje moguće opravdanje pred Zapadom za nedavne represije u Belorusiji. Argument koji se prodaje evropskim i američkim diplomatama je da Minsk mora da bude nemilosrdan u borbi protiv ruskog uticaja – na kraju krajeva, u pitanju je beloruska nezavisnost.

Na žalost Minska, ovi argumenti nisu ubedljivi. Zapadne diplomate na terenu sasvim jasno vide situaciju. Stotine ljudi uhapšeno je na protestima protiv Lukašenka od kraja maja. Zapadne diplomate – i vlade – nisu spremne da zatvore oči pred najoštrijom represijom Lukašenkovog režima u protekloj deceniji samo zato što je praćena antiruskom retorikom.

Vašington i Brisel su već izrazili zabrinutost i zatražili puštanje političkih zatvorenika. Jasno je da će se odnos Minska sa Zapadom pogoršati nakon izbora, samo je pitanje do koje granice.

Niko ne sumnja da će Lukašenko učiniti sve što je potrebno da održi vlast, ocenjuje „Moskov tajms“. Kada 9. avgusta bude proglašeno da je osvojio tradicionalnih 80 odsto glasova, već goruće nezadovoljstvo među Belorusima neće samo od sebe utihnuti.Naprotiv, verovatno će uslediti novi protesti praćeni novom rundom represije i hapšenja.Teško je reći da li bi EU i Amerika mogle da vrate sankcije protiv Minska. Zapad nije toliko rad da učini bilo šta što bi gurnulo Lukašenka u zagrljaj Rusije. Međutim, sve je manje šanse da će se američki ambasador vratiti u Minsk nakon jedanaestogodišnjeg odsustva, kao što su dve strane dogovorila prošle godine.

Već skromna saradnja sa evropskim bankama mogla bi, takođe, da bude stopirana ako se represija nastavi. Zapad neće potpuno odseći Minsk – i dalje će postojati saradnja u oblastima od obostranog interesa, kao što su isporuke nafte za smanjenje zavisnosti Belorusije od Rusije. Ali, uz hladnoću koja se oseća u vazduhu, naivno bi bilo očekivati da će Minsk dobiti zajam od Međunarodnog monetarnog fonda i makrofinansijsku pomoć od EU koje je nedavno zatražio.

Lukašenko, međutim, ne pokazuje nameru da popusti svoj čelični stisak nad opozicijom kako bi umanjio strahove zapadnih partnera. Opstanak sistema za njega je važniji od poziva na samite EU o Istočnom partnerstvu ili dobijanja kredita koji ionako nisu bili izvesni.

Možda se čini da će Lukašenko posle izbora biti prisiljen da izgladi odnose sa Rusijom, ali je malo verovatno da će Vladimir Putin na to pristati.

Minsk smatra da trenutni nivo integracije dve zemlje treba da garantuje beloruskim potrošačima iste uslove kao i ruskim prilikom kupovine energetskih roba. Moskva ovo smatra popustom koji mora da se zaradi mnogo bližim savezom.

Na nedavnom video samitu Evroazijske ekonomske unije (EEU), čiji su članovi i Rusija i Belorusija, Putin je rekao da će jedinstvena tarifa za transport gasa zahtevati od zemalja članica EEU ​​da stvore jedinstveni poreski sistem i budžet. Moskva je ranije postavila isti uslov Belorusiji za isporuke nafte, ali beloruska vlada se neće odreći nijednog svog suvereniteta u zamenu za nestabilne trgovinske podsticaje, a ni Moskva nije spremna da umanji svoje.

Beloruskoj privredi je potrebna spoljna podrška zbog visokog spoljnog duga i drastičnog pada budžetskih prihoda nakon kolapsa cena nafte i recesije izazvane korona virusom. Ali, uslovi koje je Moskva postavila u zamenu za pomoć za Belorusiju su previsoki. Za Lukašenka je suverenitet i njegov apsolutni autoritet – sve.

To gura Belorusiju ka novom geopolitičkom identitetu. Iako je do skoro negovao status „tampon zone“ između Istoka i Zapada, Minsk bi uskoro mogao da shvati da je izgubio podršku sa obe strane.

Uvek je tu Kina, na koju beloruska vlada voli da se osloni u vremenima krize, ali to zahteva recipročni interes, a u toj vezi, Minsk je uvek bio taj čija su osećanja bila jača.

Održavanje ravnoteže je uvek teško za male zemlje upletene između rivalskih blokova, a čini se da Minsk u poslednje vreme gubi balans. Ono što će uslediti nije nužno nagli prekid odnosa sa jednim centrom moći. Izvesniji scenario je da će se Belorusiju čekaju godine geopolitičke izolacije i siromaštva, u kojima će sistem iscrpeti resurse, pa neće ostati dovoljno za podsticanje dela društva zaduženog za gašenje nezadovoljstva kod ostalih.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Mnogo priče. Mislim da Rusija ima samo jedan izbor, Belorusija takođe, Zapad takođe. Razlika je da je ruski izbor puta i odnosa sa Belorusijom najjači a to znači da Rusija ipak dozvoljava Batku da se komotno ponaša i koristi minimalno razvijanje rusofobstva, mada je to nezgodna igračka po Ruse. Zapad zna da nema šanse da pridobije Batka ako mu ne da nešto veliko i polufraj, a Zapad ni sebi ništa ne daje polufraj. Možda će Batku pomoći malo rusofobije da ne bude izložen udaru Zapada u ovom osetljivom trenutku, ali Batko nije ni lud ni glup da ne shvata da ostaje precednik samo ako nastavi baš ono što je pre izbora odbijao, a to je veće približavanje i ujedinjavanje sa Rusijom. Belorusiji je isteklo vreme mira i nalazi se pred izborom. Nadam se da taj izbor neće biti baziran na samoljubivosti Lukašenka i da će se malo opustiti posle reizbora koji je prvi put naišao na zamršene probleme. Mnogo priče. Mislim da Rusija ima smao jedan oizbor, Belorusija takođe, Zapad takođe. Razlika je da je ruski izbor puta i odnosa sa Beloruisjom najjači a to znači da Rusija ipak dozvoljava Batku da se komotno ponaša i koristi minimalno razvijanje rusofobstva, mada je to nezgodna igračka po Ruse. Zapad zna da nema šanse da pridobije Batka ako mu ne da nešto veliko i polufraj, a Zapad ni sebi ništa ne daje polufraj. Možda će Batku pomoći malo rusofobije da ne bude izložen udaru Zapad u ovom osetljivom trenutku, ali Batko nije ni lud ni glup da ne shvata da ostaje precednk samo ako nastavi baš ono što je pre izbora odbijao, a to je veće približavanje i ujedinjavanje sa Rusijom. Malo je čak i meni ovo moje razmišljanje komplikovano, ali ovako razmišljam više iz želje da baš tako bude. Ako mi neko ne pomrsi želje. Ako ne bude na ovaj način, onda će Belorusi vrlo brzo zažaliti i krenuće proleće. TAMO NEGDE SLEDEĆEG PROLEĆA. Batko mora biti brži, ali tu veću brzinu samo mu Rusi mogu dati. Da bi je dobio Batko mora prvo posetiti Rusiju posle izbora. Oma, bez trunke čekanja jer će opozicija tek posle njegovog reizbora da krene žešće. Znam po našim divljacima iz opozicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *