БЕЛОРУСИЈА РАЗМЕШТА „НЕШТО РУСКО“: Запад у страху

BELORUSIJA RAZMEŠTA „NEŠTO RUSKO“: Zapad u strahu

7 novembra 2018

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je poručio da će otvaranje američke vojne baze „Fort Tramp“ u Poljskoj primorati Rusiju i Belorusiju da odgovore zajedničkim snagama. To je pokrenulo debatu o tome da li može doći do stvaranja ruske baze u Belorusiji ili do prebacivanja ruskog vojnog kontingenta u tu zemlju.

U ruskim stručnim krugovima se uveliko diskutuje o tome kakve su dodatne snage potrebne Moskvi i Minsku da neutrališu novu pretnju Zapada.

Lukašenko se dugo vremena snažno protivio stvaranju ruskih vojnih objekata u svojoj zemlji, ali želja Poljske da na svojoj teritoriji razmesti američku vojnu bazu primorala je beloruskog lidera da promeni mišljenje. On je sada izrazio spremnost da „nešto razmesti“ na teritoriji Belorusije.„SAD provociraju i komplikuju situaciju u svim pravcima, a ne samo u ovom regionu. U slučaju stvaranja velike američke baze u blizini granice sa Belorusijom, odnosno Saveza Rusije i Belorusije, otvaranje ruske baze ili razmeštanje ruskog naoružanja u Belorusiji bi bila potpuno prirodna reakcija dve zemlje“, kaže za Sputnjik ekspert za geopolitiku Konstantin Sokolov.

Prema njegovoj oceni, Amerikanci sada namerno stvaraju takvu atmosferu u svetu zbog neke velike međunarodne provokacije, koja treba da razbije sistem međunarodnih odnosa.

„Sjedinjene Države žele da izgrade novi svetski poredak i to nije novost. Da biste izgradili novi svetski poredak, morate da srušite stari, a Amerikanci na tome rade u svim pravcima, stvarajući konfrontacije u različitim regionima sveta, kršeći međunarodne trgovinske odnose i vodeći informacione ratove. Dakle, baza u Poljskoj je element sveukupne američke strategije“, ističe Sokolov.

Ruski vojni analitičar Aleksandar Žilin smatra da je beloruski predsednik na korak od toga da na teritoriji svoje zemlje razmesti „nešto rusko“, s obzirom na pretnju koja dolazi iz Poljske, ali i dodaje da će Lukašenko trgovati po tom pitanju.

„Lukašenko danas ’opipava teren‘, razmatra uslove pod kojima bi bio spreman da rasporedi ’nešto rusko‘ u svojoj zemlji. Zato mislim da će on, bez publiciteta, postaviti neke uslove i sve će zavisiti od toga kakav će kompromis biti postignut. U svakom slučaju, Lukašenko treba da razmišlja o bezbednosti zemlje, jer je to ’prikriveni napad‘. Dakle, on će trgovati i ja mislim da će sve biti uredu, tim pre što postoji niz znakova koji signaliziraju da je došlo do oživljavanja naših odnosa. Savez Rusije i Belorusije, koji je nekoliko godina bio na izdisaju, sada je postao aktivniji — ruski deputati odlaze u Belorusiju, a beloruski dolaze u Rusiju. Parlamentarna skupština je oživela svoje aktivnosti. Tako da ja verujem da su perspektive svetle“, kaže ruski ekspert.

Žilin smatra da bi zajednički rusko-beloruski odgovor na stvaranje baze u Poljskoj moglo da bude raspoređivanje dodatnih jedinica Oružanih snaga RF na teritoriju Belorusije, kao i sistema protivvazdušne odbrane.

„Pre svega, trebalo bi rasporediti sisteme PVO, da bi se ta teritorija u potpunosti zaštitila od neprijatelja, a to podrazumeva instaliranje ruskih raketnih sistema S-400 ’Trijumf‘. Smatram da ne treba Lukašenku predati S-400, nego da treba razmestiti našu jedinicu koja će tim sistemima rukovati, pošto je svako curenje informacija prema Ukrajini krajnje nepoželjno. Zbog toga naše sisteme u Belorusiji treba da kontrolišu naši, ruski vojnici. Drugo, Belorusija je idealna teritorija na kojoj se mogu rasporediti udarni sistemi, s obzirom na to da zemlje Istočne Evrope na svojoj teritoriji dobrovoljno razmeštaju američke udarne komplekse“, ocenjuje Žilin.

Ruski vojni eksperti takođe navode da bi Rusija na teritoriji Belorusije mogla da razmesti i mobilne sisteme „Iskander“, koji mogu da nose nuklearnu bojevu glavu, a takođe su mišljenja i da je vojna baza ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Belorusiji, i to ne jedna, neophodna Minsku.

Eksperti ocenjuju da je za Minsk važno raspoređivanje ruskih jedinica, jer beloruske mogućnosti nisu dovoljne za samostalno osiguravanje bezbednosti.

Pored toga, ruski vojni eksperti smatraju da ne treba isključiti ni mogućnost raspoređivanja višestrukih raketnih bacača u Belorusiji, podsećajući da su ruski i beloruski sistemi raketnih bacača nedavno modernizovani u Rusiji.

Eksperti naglašavaju da na preduzimanje ovakvih mera ruske i beloruske vlasti podstiče približavanje NATO-a granicama Rusije, koje je zabrinjavajuće. Vojni stručnjaci navode da cela ova situacija zahteva i određeno prebacivanje tenkovskih i protivtenkovskih formacija bliže zapadnoj granici Rusije.

Analitičari upozoravaju da takvi koraci Vašingtona mogu dovesti do značajnog pogoršanja odnosa između Rusije i SAD i do pooštravanja konfrotacije.

Ipak, pojedini ruski eksperti ukazuju da je prerano govoriti o stvaranju američke baze u Poljskoj, jer o tome nisu potpisani nikakvi dokumenti, a vlasti SAD još nisu izrazile saglasnost za takav korak. U ovom trenutku postoje samo priče poljskih političara.

Podsetimo, Varšava je predložila Vašingtonu da u Poljskoj na stalnoj osnovi razmesti američku oklopnu diviziju, preuzimajući na sebe troškove od 1,5 do 2 milijarde dolara. Predlog je dat van okvira NATO-a bilateralno.

Međutim, Lukašenko je savetovao ministar spoljnih poslova Poljske da ne grade „dodatne baze“, inače će Minsk i Moskva biti prinuđeni da odgovore. On je rekao da Belorusija ne želi rat, ali je naveo da će Minsku možda biti potrebno novo oružje, uključujući i raketno, u slučaju povećane aktivnosti NATO-a ili stvaranja američke baze u Poljskoj.

Lukašenko je dodao da ne vidi potrebu za stvaranjem ruske vojne baze u Belorusiji, s obzirom da Minsk može da obezbeđuje svoju teritoriju sopstvenim snagama, i podsetio da su Rusija i Belorusija u vojno-političkom savezu, te da nema apsolutno nikakve razlike da li će u njegovoj zemlji biti neka vojna baza ili ne.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. raikkonen says:

  lukasenko ...taj brkati odgajivac krumpira je povlasscenu cenu na naftu od rusa reeksportovao naciukropima, ali rusi su mu stali na rep pa je nesto baljezgao, kada su rusi hteli da razmeste baze po belorusijii on nije hteo a je u vojnom savezu sa rusijom, krim nije priznao ..sedi na dve stolice, a od rusije dobijao je nepovratne kredite jeftin gas i naftu, ova bitanga je nepoverljiva, tako da rusi nesmeju da njemu da savremene sisteme vec da se utvrde u bazama koje ce biti njihova eksteritorija i njome upravljati rusi, a belorusijii spremaju majdan,idioti ne vide kako je prosla ukropija koja im je tu na vidiku i ne dolazi im iz dupeta u glavu !!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Majkane kaki Ruski savremeni sistemi???Eli ti vidis ovaj transporter sto isceravaju iz avijona????Eli vidis da je to praistorijski transporter????Koji je stariji od onije JNA transportera.Majkane nema Rusija nista savremeno od oruzja.Sto ima Rusija to ima i Srbija jedina razlika je u kvantitetu ali ne i u kvalitetu.Srpsko oruzje je kvalitetnije od Ruskog iljadu puta.Tako da mi nije jasno zasto se ljudi u Srbiji loze na Rusko oruzje kad je Rusko oruzje zera bolje od Kineskog po kvalitetu.Sta se tice Lukasenka Lukasenko vodi politiku nalik Vucicevoj tzv politici neutralnosti.Eli primjecujes da Bjelorusija nije 100% na Ruskoj strani?????E ako nije Bjelorusija na Ruskoj strani sa kojom granici i sa kojom ima puno vece bliskosti neg Srbija.Zasto bi mi Srbi onda glumili nako ludilo i insistirali na inace laznom Srpsko Ruskom bratstvu.Napominjem Bjelorusi i Rusi su isti narod sto se tice porjekla i pasmine.Ruska i Bjeloruska pasmina prelazi sto se tice haplogrupa 80% R1a haplogrupu.Srbi jedva dostizu u ukupnom zbiru 40% tu Slovensku haplogrupu R1a.Na primjer u mojoj Dalmaciji Srbi imaju ispod 10% Slovensku haplogrupu R1a.Naj dominantnije tri haplogrupe kod Srba u Dalmaciji su I2a zatim I1 i R1b ja licno nosim haplogrupu I1.Tako da na tom mikro regionalnom uzorku konkretno u Dalmaciji se jasno vidi da Srbi njesu Slovenskog porjekla.Tako da je besmisleno Srbe i Ruse vezivati preko Slovenske price.Kad mi Srbi njesmo Sliveni bar njesmo vecinski.

   • Dani says:

    Idi kuvaj rucak i pravi zaprske,a mogao bi i da nam svima ispletes carape,salove,kape...ide zima,a mogao bi i do zubara da sredis kljove,za tebe ionako niiiiije politika.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Kuvati neznam Majkane a neznam ni plesti.A sta se tice moji truli kljova.Pa Majkane ajde se ti isprsi pa mi plati 400 evra pa cu metniti umjetne kljove.Zubi me cesto bole nekad nemerem noci spavati koliko me bole kad se taj trulez upali ajme meni.A sta se tice kuvanja to meni netreba ja i nako zivim kod mog zeta.Ja njesam zenjen stara sam momcina.Sestra zame kuva i naravno za njenu Vamiliju.

     • Filip says:

      Reci ti nama lažove ko ti je bio djed, da li partizan ili četnik? Pošto si pisao i jedni i drugo

      • SLAVKO-KNIN says:

       Majkane iljadu puta ti velim da mi je Djed bijo u Cetnicima.Moj Djed je medju prvima bijo na crnijem potocima sa Djujicem kad se formirala Dinarska divizija.U Krickama partizana nije bilo.U Krickama su bile samo dvije vojske Cetnici i ustase.Tek 1945 kad su Partizani prevladali tad je jedan dijo Cetnika iz Kricana koji njesu uspjeli uteci za Italiju pristupijo komunjarama.Ali to nije bijo naki velik broj koji je pristupijo partizanima sve skupa 15 ljudi.Kricke su u Dalmaciji uz Padjene i Kninsku Polacu naj Cetnickije selo natijem prostorima.Mada i ostala sela su uglavnom bila Cetnicka utijem krajevima.Ali ovo su tri naj tvrdja Cetnicka sela bila.

       • Filip says:

        Ti lupetaš gluposti i lažeš, da ni sam više ne znaš ko si. Nema potrebe da glumiš neobrazovanog priglupog Dalmatinca, ti to svakako jesi, ali ne moraš da koristiš taj dijalekt jer ste vi poznati da se brzo prebacujete i prilagođavate. A što si onda lagao i pisao da ti je deda bio partizan i da je ubijao Srbe po Srbiji i Bosni? Što si lagao da si Ličanin? Što si lagao da si iz Like? Ti nemaš veze sa Kričkama, ti si iz Golubića....hoćeš da napišem kako ti je ime i gde živiš? Pa da sve spojim sa Kninom i selom Koljane?

   • Dragan says:

    Ovaj samo što nije rekao da su Srbi njemackog porekla, i da su nas rusi ubijali u drugom svetskom ratu. Koji spiner-govnar

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ma Rusija treba momentalno 1 ili 2 atomske na London da rokne kao opomena ostalima u Eu i da vidiš kako bi se ostali EU pekinezeri smirili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *