BELORUSIJA SLEDEĆA NATO META: Lukašenko traži od Rusije ratne avione

BELORUSIJA SLEDEĆA NATO META: Lukašenko traži od Rusije ratne avione

12 marta 2014

Russian fighter aircrafts Su-47 and two SU-27 fly in formation during the MAKS-2005 international air show in Zhukovsky near MoscowBelorusija namerava da predloži Rusiji da u okviru bilateralnih sporazuma pojača svoje vojno prisustvo na njenoj teritoriji, konkretno avijacijom, zbog pojačanih aktivnosti NATO blizu beloruske granice.

Reagovali smo mirno dok nisu počele masovne vežbe južnije, koliko ja shvatam, na teritoriji  Poljske, a Varšava je još zatražila i povećanje razmera tih vežbi – naglasio je beloruski predsednik

„Ako je iz Italije u baltičke zemlje prebačeno 15 aviona, smatram da treba da se povežem s načelnikom Generalštaba Rusije i predložim mu da pojačaju svoje vojno prisustvo, što su oni dužni da učine na osnovu savezničkih odnosa.

Sada, recimo, ne više od 12-15 aviona, da ih prebace na teritoriju Belorusije, da odrede patrolne maršrute, kao i rezervne maršrute. Neka rade, neka patroliraju“ – izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u sredu u Minsku na sednici Saveta bezbednosti posle prve faze provere borbene gotovosti vojske Belorusije.

Lukašenko se osvrnuo na povećanje aktivnosti SAD i NATO u regionu.

„Mi smo na to reagovali mirno dok nisu počele masovne vežbe južnije, koliko ja shvatam, na teritoriji  Poljske, a Varšava je zatražila povećanje razmera tih vežbi“ – nastavio je on.

Lukašenko je ukazao i na dodatno prebacivanje aviona u baltičke zemlje.

„Očigledno je podizanje napetosti pored naših granica“ – konstatovao je on.

„Mi na to moramo da reagujemo, ali potpuno adekvatno. To nije tajna, mi i Rusija imamo zajedničku vojnu grupaciju na tom pravcu, čiju osnovu čini armija Belorusije“ – rekao je Lukašenko.

On je napomenuo da postoje sporazumi u okviru belorusko-ruske Savezne države.

„Ta grupacija ima plan delovanja, između ostalog, i u takvim slučajevima“- istakao je Lukašenko.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *