БЕЛОРУСИЈА СПРЕМИЛА ОДБРАНУ: Ако НАТО крене чека их моћно оружје

BELORUSIJA SPREMILA ODBRANU: Ako NATO krene čeka ih moćno oružje

30 oktobra 2019

Oružane snage Belorusije su počele u operativno naoružanje da usvajaju modernizovanu verziju poznatog sovjetskog/ruskog protitenkovskog sistema „Konkurs“. Belorusija na ovaj način odgovara na sve veću koncentraciju oklopnih jedinica NATO koje se pojavljuju na njenim granicama.

Televizija VoenTV objavila je video-reportažu sa 227. vojnog poligona, gde je realizovano probno gađanje modernizovanim protivtenkovskim sistemom „Konkurs-M“. Ovaj sistem će moći da se kaći i na mobilne platforme. Konkretno, u planu je da se ovim sistemom modernizuju borbena vozila pešadije BMP-2, prenosi internet portal RG.Modernizovani sistem „Konkurs-M“ je dobio raketu sa tandem bojevom glavom. Ona je u stanju da probije oklop koji je ojačan dinamičkim tipom zaštite, koja se primenjuje na osnovnim borbenim tenkovima. Meta na kojoj je isprobana nova raketa je bio korpus starog oklopnog transportera BTR-60PB. Na video-materijalu se može videti da je prilikom udara modenrizovana rakete sa mete otkinuta kupola, što dovoljno govori o njenoj snazi. Belorusi su takođe istakli da će modernizovani „Konkurs-M“ moći da ide i na savremena oklopna vozila „Vitim“, koja su domaće proizvodnje.

Što se tiče tehničko-taktičkih unapređenja, ona se tiči probojnosti oklopa. Belorusi su rekli da nova raketa može da probije 375mm oklopa pod uglom od 60 stepeni. Osnovna raketa je mogla da probije najviše 250mm oklopa pod istim uglom .

Pored oklopne tehnike, ovaj sistem se može primeniti protiv čitavog spektra zemaljskih ciljeva. To su zaštićene vatrene tračke neprijatelja, ali i niskoleteći helikopteri različite namene. Pri tome, oružje se može upotrebljavati dan/noć i složenim meteo-uslovima. Maksimalni domet rakete je 4,000 metara.

Vojni eksperti su saglasni, da je demonstracija ovog unapređenog sistema odgovor na pojačano razmeštanje dopunskih oklopnih snaga NATO u zoni Pribalitka.

Podsetnik

9M113M predstavlja protivtenkovsku navođenu raketu koja je poznatija kao „Konkurs-M“. Projektovali su je inženjeri AO “Konstruktorskoe bюro priborostroeniя” – KBP. Dugačka je 1165 mm (u transportnom kontejneru 1263 mm), a teška 17 kg (u transportnom kontejneru 27,4 kg). Njen kalibar je 135 mm. Može da dejstvuje po ciljevima na daljini do 4000 metara.Prosečna brzina rakete je 208 m/sek. Pored tandem-kumulativne bojeve glave, njena najnovija modifikacija će imati sposobnost da nosi i razornu bojevu glavu. Pretpostavlja se da je i beloruska verzija rakete sličnih karakteristika kao i ruska.

Ove rakete se lansiraju sa istog lansirnog uređaja 9P135M (modernizovana varijatna) koje koristi i njegov prethodnik 9K111- „Fagot“, koji dejstvuje sa raketama 9M111 u kalibru 120 mm. Ove rakete, kako po dometu tako i po učinku na cilju, imaju skromnije mogućnosti od rakete 9M113 „Konkurs“.

(bog-rata.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. dijagnoza hrvat says:

    Napred Belorusi, utamanite te seljoberske pastirčiće Abramse

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *