Belorusija stala uz Rusiju, rekla „njet“ EU; Nemačka već plaća danak sankcija

Belorusija stala uz Rusiju, rekla „njet“ EU; Nemačka već plaća danak sankcija

12 avgusta 2014

RUSSIA-BELARUS-POLITICS-ECONOMYBelorusija neće dozvoliti tranzit robe iz EU za Rusiju, a čiji je uvoz Moskva zabranila, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Moramo da ispunimo naše obaveze i zaštitimo tržište Carinske unije od tranzita robe sa Zapada u Rusiju preko Belorusije“, rekao je Lukašenko. Ako je Rusija zatvorila svoje tržište za neku robu, kaže Lukašenko, Minsk neće dozvoliti njen tranzit. On je dodao da belorusko tržište neće biti pogođeno tim potezom.

„Mi smo o tome razgovarali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. To je naša unutrašnja stvar“, rekao je Lukašenko, preneo je Itar-tas.

Ako su Belorusiji potrebne jabuke iz Poljske ili nemački delikatesi, kaže Lukašenko, kupiće ih za domaće tržište, a ne za Rusiju. Lukašenko je dodao da Belorusija treba da vodi poštenu i časnu politiku prema Rusiji.

Poverenje investitora u Nemačkoj je ovog meseca na najnižem nivou u gotovo dve godine, pokazali su podaci ekonomskog instituta ZEW.

Pomno praćeni indeks poverenja investitora, kojeg izračunava ZEW, smanjen je u avgustu za čak 18,5 poena na 8,6 poena, što je najniži nivo od decembra 2012, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su očekivali znatno skromniji pad na 18 poena. „Slabljenje poverenja očigledno je povezano sa tekućim geopolitičkim tenzijama, koje su i do sada uticale na nemačku privredu“, navodi ZEW.

Nemački ministar ekonomije, Zigmar Gabrijel, nedavno je poručio da rusko-ukrajinska kriza i nemiri na Bliskom istoku odnose danak u najvećoj evropskoj privredi, pogotovo u vidu pada industrijske proizvodnje i porudžbina.

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    E bas steta sto ce Nemacka uskoro da propadne. Nisu vas dobro pregazili 40-tih godina, ali ovaj put ako vam se Bacuske namerace razjebace vas zauvek. vi ste stoka najveca. - Bravo za Lukasenka

  2. Miko says:

    Bla bla

  3. Miko says:

    Ako Njemacka propadne gdje ce biti ostali? U kamenom dobu???!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *