БЕЛОРУСИЈА УПОЗОРАВА: 10.000 пољских војника на граници – озбиљна активност о којој нисмо обавештени

BELORUSIJA UPOZORAVA: 10.000 poljskih vojnika na granici – ozbiljna aktivnost o kojoj nismo obavešteni

9 novembra 2021

Razmeštanje poljskih 10.000 vojnika na zajedničkoj poljsko-beloruskoj granici je ozbiljna vojna aktivnost, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane, ističući da o tome nisu dobili nikakvo obaveštenje od Varšave.„Po mišljenju Ministarstva odbrane Belorusije, raspoređivanje 10.000 poljskih vojnika na poljsko-belorusku granicu, kako je saopštio poljski ministar dobrane 25. oktobra, predstavlja ozbiljnu vojnu aktivnost“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da odvijanje takve aktivnosti bez obaveštavanja beloruske strane predstavlja kršenje bilateralnih sporazuma o regionalnim merama koje se tiču bezbednosti i poverenja.

Tim sporazumima je predviđeno, navode u beloruskom Ministarstvu, obaveštavanje o vojnim aktivnostima u kojima učestvuje preko 6.000 vojnika i pozivanje posmatrača.

Ministarstvo je saopštilo i da za optužbe koje stižu iz Varšave o tome da beloruski vojnici navodno povređuju poljsku granicu i da su umešani u krizu sa migrantima nema nikakvih dokaza i da poljska strana ciljano politizuje situaciju.

„Belorusko Ministarstvo odbrane smatra da su optužbe poljske strane bez dokaza i osnova… Ministarstvo nacionalne odbrane Poljske nije usmereno na konstruktivno rešenje problema i namerno podiže situaciju koja ima konfliktni potencijal na politički nivo“, ocenilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

U Ministarstvu navode da je sinoć, na inicijativu poljske strane, u Varšavi održan sastanak vojnog atašea beloruske ambasade u Poljskoj Alekseja Bortnika i predstavnika poljskog Ministarstva odbrane zbog navoda da beloruski vojnici povređuju poljsku granicu i imaju veze sa migrantskom krizom.

„Pri tome nisu predočeni nikakvi dokazi“, ističe se u saopštenju.

Podsetimo, Litvanija, Letonija i Poljska u poslednje vreme govore o sve većem broju ilegalnih migranata koje privode na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk je pokretač krize.

Minsk to odlučno demantuje, a beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.

Zbog situacije na granici poljski predsednik je u pograničnim oblastima uveo vanrednu situaciju, a granicu obezbeđuju vojska i policija.
Podsetimo, u ponedeljak su migranti na granici pokušavali da pređu na silu.

Oni su pokušali da savladaju bodljikavu žicu, a graničari su upotrebili suzavac. Predstavnik poljske granične straže izjavio je da beloruske snage bezbednosti nisu uputile kolonu od nekoliko hiljada migranata na prelaz sa Poljskom, već ka zelenoj granici.

Zbog situacije sa ilegalnim migrantima koji pokušavaju da iz Belorusije uđu u Poljsku, u Varšavi će se u utorak održati vanredna sednica parlamenta o krizi na granici.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad5 says:

  pa što bi belorusija plaćala zaštitu eu,ko ih šiša neka se sami brinu o granici ustvari bvelorusija nije uopšte u obavezi da drži čvrsto zatvorene granice prema evropi oni mogu i trebaju mirno i opušteno da zadrže normalan graničarski režim sa jakim oklopnim trupama u neposrednoj pozadini granice,čisto da spreče oružane upade susednih armija,migranti nisu obaveza belorusije, oni su problem i samoj belorusiji ali upravo u tom grmu i leži zec sankcija EU prema belorusiji i ekonomskog i vojnog iscrpljivanja koje su namera iza takvih sankcija.Kratko i jasno na srpskom,nema razloga da beloruska armija bude u stalnom haosu i pripravnosti zbog izbeglica koji žele u EVROPU.Neka se evropa nosi sa njima ali na SVOJOJ strani granice pogotovo što armije i tajne službe komšija belorusije uhvaćene u pokušajima diverzantskih aktivnosti i šverca oružja u belorusiju,tu treba da se pouva odmah i to je glavni posao glraničarskih službi9 belorusije a ne da love nesrećnike poo šumama na granici,pa šta su u NATO očeklivali,da oni mirno pripremaju neki ustanak i švercuju oružje u belorusiju dok beloruski graničari i armija love migrante umesto njih:)Pravo pitanje je KO oorganizuje izbeglice i plaća im put u belorusiju iz avganistan i pakistana,nisu rusi i belorusi tamo prisutni vojno i obaveštajno.Cel oparacija cia je prozirna igra iscrpljivanja beloruskih bezbednosnih struktura i lukašenko je pametno pustio migrante da krenu tamo gde žele da idu jer oni su mu poslati od strane istih onih koji pucaju na granici u te iste migrante.SAMO TAKO nisu rusi u belorusiji sisali vesla imaju oni dosta iskustva u mračnim igrama zapada.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Žao mi je Poljaka, izmanipulisani su, ali ionako mora da se umire od nadolazeće svetske krize i vakcina. Rat je nema šta da brineš sigurno će da pogineš.

 3. Srbija cveta says:

  Kao da je nama nešto bolje, dobro je sve dokle Vuči moli albance da nas ne napdnu a kad napadnu moraće da se migrira zajedno sa migrantima.

  • milorad5 says:

   ja ne idem nigde odavde,sticajem okolnosti ova naša srbijica će biti jedno od retkih mesta gde će moći da se preživi kada počne haos.Savetujem i ostalima po gradovima da pripreme odstupnicu kad počne haos ,unutrašnjist srbije će biti bezbedna i naseljiva za razliku od većeg dela evrope i sveta.Zapadna srbija i podrinje su skrajnuti sa glavnih puteva i to je naša tvrdjava.A očigledno je da se haos priprema,sad kada će da krene nije jasno sasvim, ali neće još dugo da čekamo na ludnicu, par god +-,najviše.Kada počne, direktan imaćemo problem sa šiptarijom jedino,ali mislim da njih možemo da smirimo bez problema za ostale ne treba da brinemo ,poješće ih mrak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *