БЕЛОРУСКА ОПОЗИЦИЈА ПОСТАВИЛА УЛТИМАТУМ ЛУКАШЕНКУ

BELORUSKA OPOZICIJA POSTAVILA ULTIMATUM LUKAŠENKU

10 avgusta 2020

Štab beloruskog predsedničkog kandidata Svetlane Tihanovske saopštio je da zahteva mirnu predaju vlasti i ne isključuje mogućnost novih protesta u Belorusiji.

Opozicioni kandidat Svetlana Tihanovska saopštila je da ne priznaje izborne rezultate koje je objavila Centralna izborna komisija Belorusije (CIK).„Ne priznajemo ove rezultate“, rekla je ona.

Tihanovska se pozvala na rezultate protokola iz brojnih biračkih mesta prema kojima je ona pobedila u prvom krugu.

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema preliminarnim podacima CIK-a, predsednik države Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,23 odsto glasova, dok je Tihanovska na drugom mestu sa 9,9 odsto.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

KOMENTARI3 komentara

 1. Istina says:

  Ko je ta svetlana.

  • Milan says:

   Svetlana hoće da udalji Belorusiju od Rusije da bi postala što lakši plen za Zapad slično kao Ukrajina, ona i njen suprug Sergej koji je preduzetnik. Studirala je engleski i nemački jezik, radi kao filolog i prevodilac. Verovatno su je tako vrbovali. Možete zamisliti na šta bi to ličilo da po struci filolog i samo sa iskustvom prevodioca dočepa se da upravlja državom.

 2. milorad3 says:

  stara priča,ultimatumi i nepriznavanje nemogući zahtevi itd.Ali pohapsiće ih lukašenko ko miševe jer nepriznavanje izbora bez nekih bitnih razloga iSOKAZA o nelegitimnosti je čin veleizdaje i pobuna, pa će sada prolećni aktivisti tako i da proilaze ne samo u belorusiji.Realmo oni nemaju nikakva prava da tvrde da su izbori namešteni jer nemaju nikakve dokaze koliko znam a to što supojednici sprečeni da se kandiduju je njihov lični problem , jer teško da neko sa KRIVIČNIM dosijeom može bilo gde da se kandiduje.Osnovni uslov je da si NEOSUDJIVAN KRIVIČNO SVUDA U SVETU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *