БЕЛОРУСКА ВОЈСКА НА НОГАМА: Напето на западним границама

BELORUSKA VOJSKA NA NOGAMA: Napeto na zapadnim granicama

25 novembra 2020

Situacija na zapadnim granicama Belorusije izaziva zabrinutost zbog povećanja broja i intenziteta akcija potencijalnog protivnika. Međutim, to ne predstavlja pretnju za državu, rekao je 23. novembra ministar odbrane Viktor Hrenjin.

„Ono što je posebno zabeleženo ove godine: letovi duž naše granice strateških bombardera B-52 iz kontinenta Sjedinjenih Država – na minimalnoj udaljenosti do 30 kilometara od naše državne granice“, rekao je šef beloruskog Ministarstva odbrane.Takođe je primetio „višestruko povećani broj i intenzitet operativno-borbenih aktivnosti obuke“ koji se odvijaju na teritoriji susednih država.

„Situacija je komplikovana. S druge strane, vidimo da to ne predstavlja pretnju za našu državu. Međutim, situacija i dalje izaziva našu zabrinutost“, rekao je ministar u eteru beloruskog TV kanala.

Kao odgovor, Ministarstvo odbrane i beloruske vlasti sprovode niz mera za suzbijanje mogućih spoljnih pretnji – planiraju vežbe, kao i obuku u kojoj učestvuju vladini organi.

Samo prisustvo oružanih snaga, mobilizacionih mera, borbene i operativne obuke uz učešće saveznika već je demonstracija da je Belorusija spremna da odbije spoljne pretnje, naglasio je Hrenjin.

Najavio je održavanje belorusko-ruskih vežbi Zapad 2021, koje će biti velikih razmera i održaće se na pet poligona. „2021. godine je naš red da primimo naše ruske kolege“, naglasio je ministar.

Razmera vežbi „Zapad-2021“ nadmašiće poslednju vojnu vežbu „Slovensko bratstvo – 2020“. Prethodiće im „ogroman“ set pripremnih mera, rekao je Hrenjin.

Krajem avgusta ove godine, Ministarstvo odbrane Belorusije stavilo je neke vojne jedinice u stanje pripravnosti u okviru velikih taktičkih vežbi u oblasti Grodno blizu granice sa Litvanijom. Na službu su pozvani rezervni vojnici.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    M, da, čačkali su meče od mečke pa sada gledaj vojske i altirelije bolan ne bio.

  2. Rista says:

    Dobro to oni rade 70 godina i teraju jedni druge da vežbaju i ko slabiji uskoro bankrotira. Ko SSSR. Ali ima tu i jedan neverovatno jak izraz, tako da sam se iščašio vireći u njega - "rekao je ministar u eteru..." To čak ni naš pristojni Srba nije nikad upotrebio, ali moda prodire. Ja mislim da je eter neka smeša vazduha i galame a udara vazdušnim udarima. Je, odneo vetar u etar. I ja sam to koristio pre 100 godina u gimnaziji i bio jako pametan. Svi gledali kako pametno pričam. I na kraju nisam izdržao nego se vratio mojim seljacima i...oni takođe danas slušaju iz etera.

  3. milorad3 says:

    Pa koliko vidim ovo ke predvečerje velikog rata 2-6 meseci je ostalo mira u svetu max.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *