БЕЛОРУСКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ ЗБУЊЕН: Ми вама „мигове“, ви нама забрану

BELORUSKI AMBASADOR U SRBIJI ZBUNJEN: Mi vama „migove“, vi nama zabranu

26 juna 2021

Zvanični Minsk je sa nerazumevanjem primio pridruživanje Srbije zabrani letova beloruskih aviokompanija u vazdušnom prostoru EU i drugih država, saopštio je za Ria novosti ambasador Belorusije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori Valerij Briljov.„U Belorusiji smo sa nerazumevanjem primili odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama prema našoj državi. Ona nije u skladu ni sa našim visokim nivoom međudržavnog dijaloga, niti sa međuvladinim sporazumom o vazdušnom saobraćaju. Nadamo se da će ova odluka biti preispitana», izjavio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Belorusiju i Srbiju povezuju tradicionalno prijateljske veze, i beloruska strana želi da ih i dalje jača.

„Siguran sam da potencijal naših odnosa nije ni izbliza iscrpljen“, naglasio je ambasador.

Odluka o zabrani letova u vazdušnom prostoru Srbije desila se istog meseca kada je Belorusija poklonila Srbiji četiri lovca MiG-29 i obavila sa njom i Rusijom vojne vežbe u Rusiji.

„Devetog juna, na vojnom aerodromu „Batajnica“ održana je ceremonija primopredaje srpskom vazduhoplovstvu četiri aviona „MiG-29“ koji su prošli kapitalni remont i modernizaciju u beloruskim preduzećima. Svečanom događaju je prisustvovalo rukovodstvo vojnog resora Srbije. Štaviše, u Krasnodarskom kraju, sa srpskim i ruskim vojnicima je od 16. do 18. juna uspešno održana aktivna faza vojnih vežbi „Slovensko bratstvo 2021″. Sve ukazuje da je perspektiva saradnje u toj oblasti prilično široka“, zaključio je Briljov.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je ranije da su se Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija pridružile odluci EU o zabrani beloruskim aviokompanijama da lete vazdušnim prostorom EU i koriste njihove aerodrome.

KOMENTARI27 komentara

 1. independent says:

  Treba se izvinuti Belorusiji zbog ponasanja vlade srbije i napomenuti im da oni nisu srbija i njen narod.Belorusi su zaista uvek bili fer i darezljivi iako i oni nisu bogati.Ovo je jako ruzan potez srbije i treba ga ukinuti.Od clanstva u Evropsku uniju i onako nema nista a ne treba se samo sramotiti poltronskim ponasanjem.

  • Becki konjusar says:

   Izviniti a ne izvinuti.

   • ostrogorski says:

    Doktore Klajn, kako se pravilno kaže - tarabljenje ili kundačenje?

 2. Kosovac says:

  Kaže ambasador Belorusije bez ljutnje, razočarano: „Srbine brate, nije ti to trebalo. Nije ni bilo potrebe“. A Srbin brat odgovara: „Izvini, moralo se. Kada sam se učlanio u Sorošoide, morao sam da pružim dokaz da sam zaista Sorošoid. Kada se učlaniš u bandu ubica, prvi test je da ubiješ nekog svog, da znaju da si ozbiljan, a ne neki prevarant“.

 3. Miroslav says:

  To sam pre neki dan komentarisao. Belorusija Srbiji Migove a Srbija Belorusiji zabranu letova. Gde je tu logika i pamet Srpskog rukovodstva.

 4. 1980 says:

  Srpska sramota. Nase vođe nemaju dostojanstva i hrabrosti-da ne upotrijebim drugačiji izraz.

  • Velika Metla says:

   1980, ova današnja Srbija ne poznaje stanje svesti koje oseća sramotu. Ova kopilad na vlasti kritikuju Crnu Goru za Rezoluciju, znači mešaju se u unutrašnje stvari Crne Gore ( naravno i CG u unutrašnje stvari Srbije, da ne bude zabune )a šta je onda potpisivanje Deklaracije protiv Belorusije od strane Srbije ? To nije mešanje u unutrašnje poslove Belorusije!!!!???? Kakav fukarluk na vlasti u Srbiji suncetižarko.

 5. Gagi says:

  Gledajuci ovu belorusku zastavu, primecujem da ima sare istovetne kao na nasim pirotskim cilimima. Pirocancima su izgleda uvedene sankcije od strane Srbije.

  • jovan says:

   Narvno da su iste kao Pirotske, isti narod- iste sare! Znamo da Beloruski avioni ne mogu da lete do BG i da je ta odluka formalno nebitna, ali kako mi nismo imali prijateljskije i JEDINE zemlje i predsednika Lukasenka koji nas je podrzavao kad je nas taj isti FASISTICKI ZAPAD BOMBARDOVAO I EKONOMSKI PLJACKAO, trebali smo da odbijemo naredjenje iz fasistickog Brisela, i SIMBOLICNO budemo uz bratsku Belorusju, iako ta zabrana realno ne utice na aviosaobracaj.

 6. milorad5 says:

  nije mi jasno šta je izazvalo ovu odluku, kada nam niko nije tražio to.Medjutim, dvostruke pa i trostruke igre se ovde igraju,i videćemo ZAŠTO je srpska vlada uskočila u EU voz napada na belorusiju?Ovaj nelegalni ekonomski rat koji je EU povela protiv belorusije verovatno neće trajati dugo,zato što će se to uskoro pretvoriti u PRAVI oružani sukob,sve ide ka tome i samo sreća može da nas sve spase od izbijanja evropskog a možda i svetskog rata u sledećih 2 meseca zato što poljska i ukrajina zajednički pripremaju vojni napad na belorusiju.U takvoj situaciji neke potpuno sulude "sankcije" i divljanja iz brisela neće imati nikakvog odjeka više i potpuno je irelevantno sve to.Ustvari može se desiti da srbija odigra ključnu ulogu u poznoj fazi evropskog sukoba a to uopšte nije za zanemarivanje.Videćemo šta će se desiti ali koliko sam upućen poljska i ukrajina će uskoro vojno napasti belorusiju a pitanje je šta će biti i sa baltičkim državama, vrlo moguće je da se i litvanija uključi u to.ZATO su odjednom oladili priču u berlinu i francuskoj jer oni ne žele da ratuju direktno protiv belorusije i rusije , i nadaju se da će izvući svoje "savezničko dupe" iz paklene priče koja nailazi na istoku evrope,odjednom im baltik i nije toliko bitan:) ali mislim da će i oni dobiti svoju nuklearnu porciju kada to počne.

  • Velika Metla says:

   milorad 5, kukavička, fašistička i licemerna EU nije smela uvesti sankcije Americi kad je Amerika prinudno spustila avion bolivijskog predsednika u Beč, misleći da je u njemu Snouden.

  • Miroslav says:

   Super analiza. Oni žele Rusiji da uzmu Kaljingradsku oblast i to NATO ne krije. Nadam se da će Rusi delovati brzo jer će inače izgubiti puno ljudstva.

 7. Gagi says:

  Sto se sankcija tice, odavno je vidljivo da se jedno prica a sasvim suprotno radi. Svakim danom se moze primetiti napredak i neustrasiva bitka da se uvucemo u kolonizatorski katolicki zagrljaj. To se tako radi sto se puzajuci i nevidljivo cini ustupak po ustupak, da narod ne primeti. Evo, svakim danom se iz komunistickog naftalina pojavljuju nekadasnji komesari da nas ponovo sludjuju svojom strucnoscu i iskustvom koju nisu posedovali kada je Srpski narod stradao u Krajini, Bosni i KiM. Vrlo je interesantno da im ovi "nacionalisti" koji danas vladaju, dozvoljavaju da ponovo igraju Kozaracko kolo i da usput podvriskuju od zadovoljstva. Opet nas ubedise da je Srpska mladez uludo izginula 90-ih za svoj rod i zemlju, uspese da nas ponovo okrenu naopako i da nam nametnu njihovo blagodetno okupaciono komunisticko iskustvo. Po svoj prilici, tek nam predstoje razna nacionalna razocarenja i udaljavanje od nase istocne brace, mnogo su nam blizi nasi katolicki dzelati. Kako tvrde ovi sa "iskustvom", sa te strane stize progres i dobar vecni zivot, danas se postuju ljudska prava i sve je daleko humanije, necemo ni osetiti kada nas dokrajce.

 8. KRILO says:

  Mi nismo u EU i možete da letite kod nas, međutim imamo tikvane na vlasti koji misle da smo mi već u EU, pa pokušavaju da primene njihove naredbe. Do građana Srbije nije.

   • Kosovac says:

    @ Kostakos, …..Preko Poljske, Slovačke, Mađarske. Ako bi se neko od njih usudio da obori ukrajinski avion, on bi popio desetak raketa sa maksimalnim punjenjem. Civilno stanovništvo iz aviona i iz tih zemalja bi bilo kolateralna šteta.

 9. Branko says:

  Apsurdistan ambasadore Apsurdistan. Dobro nam došli. Zbunjeni su i oni koji ovde žive oduvek. Uporno nas guraju ka zapadu i ližu dup.ta onima koji nas pre dvadesetak godina infrastrukturno,zdravstveno i ekonomski obogaljiše i teritorijalno osakatiše a prijateljima nogu podmećemo. Umesto da pošaljemo avione u Minsk i dovedemo ljude ovamo u turizam da vide Srbiju banje,reke,planine,jezera i da se bolje upoznamo mi se pridružili sankcijama. Pa isto im rade što su i nama devedesetih,organizuju demonstracije i rovare. Hoće i kod njih neki dos da proguraju i u koloniju ih pretvore kao i nas. Dok su nas naši nato prijatelji mlavili i bacali nam poklone sa neba 70 dana, samo je Lukašenko smogao hrabrosti i došao kod nas. I sada nam još poklonio avione. I evo mu hvala. Kao što rekoh Apsurdistan i dobro nam došli ambasadore.

 10. Miroslav says:

  Te zabrane bi trebale samo da važe za članice EU čiji član Srbija nije nit će ikad biti tako da ne vidim zašto bi Srbija zabijala nož u leđa Belorusiji koja je skroz ok sa nama.

 11. Carnex says:

  AV zasto si to uradio, jeli bre??

 12. Si Ju Leter Aligeder says:

  Nemojte dragi naši belorusi namigivati na govna, u našim redovima je sve izmešano i ljubav prema vama i želja da se udovolji zapadu, budući da sedimo na tankoj dasci iznad septičke jame zna se šta nas čeka, vaši migovi nam zaista ne trebaju ako se učmarimo zapadu jer nas onda oni neće rešetati, vidite da pratimo trend i svih ostalih republika bivše yugoslavie pa čak i pokrajine kosova. Ne trebaju nama migovi već Lukašenko i Putin za predsednika naše republike.

 13. Niko says:

  Nema teksta posle ovakvog Brato-Bogo-huljenja. Sram, stid i čekanje zaslužene kazne. Lukašenko Bog te Blagoslovio i satro sve tvoje neprijatelje!

 14. petrovgrad says:

  Braćo Belorusi, znamo mi Srbi dobro koliko ste naši iskreni prijatelji. To ste dokazali u najtežim trenucima. Ja se neću izvinjavati zbog jajara i prodatih duša zapadu. Vi ste naša braća. Verujte nam ima nas milioni koji vole Belorusiju.Slugama okupatora doći će kraj. Bratstvo naših naroda će ostati večno.

 15. ko says:

  Sta vas cudi, gospodine ambasadore. Mi smo okupirana drzava i nasa nametnuta nam vlast samo je tu da izvrsava naredjenja koja im upucuje okupator.

 16. Rista says:

  Niti su Srbi i Srbija to želeli, niti Belorusi to zaslužuju. Ti sve kolaterala, ali na žalost, kolateralne štete među Slovenskim narodima. Aj malo da rastegnem. Za vreme Jeljcina, Srbija je dobila na poklon sankcije od Rusije. Kaže se - Morali su! Nisu Rusi komandovali Rusijom! E, pa isto to "opravdanje" važi sada za Srbiju. Nije tačno da nas niko nije naterao. Nemate vi pojma šta se ponekad događa iza scene. Ucenili su nas i zapretili debelim sankcijama a verovatno su spomenuli i bombardovanje, a Belorusija je nama kolateralna šteta kao što je Srbija u vreme ruskog ropstva bila za Ruse kolateralna šteta. Svaka država naiđe na pogrešno vreme i nema gde ili ne zna kako. Ja zameram i Rusiji sankcije prema Srbiji i Srbiji sankcije prema Belorusiji, ali onda su Rusijom vladali Američki agenti a danas ti isti agenti vladaju u Srbiji. Srbi koji vide krivicu u Vučiću su najNEobičniji glupaci a ima ih nažalost previše. Nije niti Vučić niti Srbija donela tu odluku, nego Amerika i nisu ni Jeljcin ni Rusija doneli onu odluku nego Amerika. Ali, krajnji efekat je isti. Izdaja prijatelja koja ostavlja trajne posledice. Na žalost, Rusija je skoro pa izgubila Srbiju zbog sankcija, a Srbija će izgubiti Belorusiju na isti način. Stvar NE razumevanja položaja određene države i može se popraviti, iako to ide teško i mukotrpno. Vreme leči sve rane, ali na žalost, poneki ožiljci ostaju vidljivi zauvek. Međutim tu je i jedno grdno nakazno pitanje koje još uvek nema nikakav odgovor - Zašto se Srbija i Belorusija nisu udružile sa Rusijom? Eto, to je ono što ipak visi u vazduhu i jednako se odnosi i na Belorusiju i na Srbiju, Ukrajinu, Gruziju, Jermeniju... A taj odgovor leži duboko sahranjen u Rusiji i Ruskom, sve do danas, nemilosrdnom, zatucanom i slepom putu ka neprijateljskoj Evropi.

 17. Rista says:

  Taj uzaludni i viševekovni put Rusije u Evropu je poljuljao bratske narode Rusije, koji su najčešće marginalizovani od strane Rusije kada Rusija misli da će se tako priključiti Evropi. Čista bolest Rusa sa velikim posledicama, koja je dovela dotle da su se i ostali bratski narodi Rusije, nemajući siguran oslonac u Rusiji, okrenuli tom putu. Nešto malo se počelo menjati u Rusiji, ali ne svešću Rusa nego sankcijama Evrope prema Rusiji, što još uvek nije ono pravo što Rusija treba da uradi i sakupi svoje prijatelje u jedan savez. A zašto Rusija to nikad nije uradila, ostaje skriveno u Rusiji, samo posledice su očigledne. Belorusija, Gruzija, Jermenija, Ukrajina i Srbija će nestati bez prave podrške jedinog prirodnog saveznika Rusije. Zašto te prave podrške i razumevanja nema od Rusije kada najviše treba? Pa zbog neprekidnog puta Rusije ka Evropi. Znači, ove zabrane Belorusiji su samo posledica neusklađenih odnosa sa Rusijom kada Evropa ima veću moć u Srbiji nego Rusija. Belorusija je danas na istom putu sa EU nacističkim preprekama kao i Srbija posle raspada Jugoslavije. Krenulo polako a Lukašenko je proglašavan čas prijateljom, čas neprijateljom Evrope kao i Milošević nekad. Gotovo identičan put. Sličan put je prošla i Ukrajina, ali Rusija nije našla odgovarajući način da sačuva ni Srbiju ni Ukrajinu. Sada je pred gubitkom i Belorusije. Nema sumnje da Srbiju vuku u istom smeru kao što su vukli Ukrajinu i to je sve jasnije, a ispred tog smera se nalazi i Belorusija danas. Uskoro, ako se ne dogode neke velike promene u Rusiji, Srbija će zauzeti mesto pored Ukrajine i Gruzije a to isto čeka i Belorusiju, Jermeniju...Ili prestanak Rusije da stidljivo ko nova mlada kuca na vrata Evrope već vekovima ili novi Sveti Rat ili neki novi Sveti Rusi mogu ovo popraviti. Inače, odoše Slovenski narodi pod led.

  • ostrogorski says:

   ☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *