БЕЛОРУСКА ПОЛИЦИЈА САОПШТИЛА: „У случају већих нереда, употребићемо бојеву муницију“

BELORUSKA POLICIJA SAOPŠTILA: „U slučaju većih nereda, upotrebićemo bojevu municiju“

13 oktobra 2020

BELORUSKA policija koristila je protiv najagresivnijih `obojenih` demonstranata u Minsku i šok-bombe.

Istovremeno su njeni pripadnici posegnuli i za suzavcem. I jedno i drugo se dogodilo nakon što su `obojeni` počeli da na policajce bacaju flaše i da koriste palice.U glavnom gradu Belorusije je u toku dana protestovalo i oko 1.000 penzionera. Njih niko nije `ni pipnuo`. Beloruska vlast je i ovim pokazala da neće ustuknuti pred američko-poljskom obojenom revolucijom. Štaviše!

Prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije Genadij Kazakevič saopštio je da su policajci i žandarmi dobili odobrenje da radi održavanja reda u Minsku upotrebe i vatreno oružje.

„Protesti, koji su se uglavnom prebacili u Minsk, postali su – naglasio je Kazakevič – organizovani i krajnje radikalni. Zato će policija i pripadnici unutrašnje vojske (žandarmerije) ostati na ulicama i koristiće – bude li potrebno – i specijalna sredstva i vatreno oružje“.

Prema njegovim rečima, smanjili su se i broj protesta i broj demonstranata, ali je u Minsku došlo do radikalizacije:

„Prošle nedelje je u glavnom gradu bilo protesta i popodne i uveče. Demonstranti su koristili kamenje, flaše, noževe i i zapaljene gume. Bilo je i podizanja barikada. To nema nikakve veze sa građanskim protestom… Belorusiju pokušavaju da uvuku u haos devedesetih, da je nateraju da prođe tužnim putem zemalja koje su doživele obojene revolucije“.

Sinoć su `obojeni` u Minsku na nekoliko mesta posred ulica palili stare automobilske gume.

U tri navrata su – na različitim mestima u glavnom gradu – podizali improvizovane barikade. Policija ih je, međutim, brzo uklanjala.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ruža Rumena says:

    Pazite da NE ZAKASNITE sa bojevom municijom,kao što su zakasnile Srbija,Ukrajina,.........

  2. Zorana says:

    Sta uradi ovaj nesretni Lukasenko. Surovao sa zapadom i pustio njihove ljude u svoju vlast, a sad cela zemlja u problemu. Izgovor mu je bio da se odupire Rusima. I to je istina, jer su iz Rusije pritiskali da njihovim tajkunima nerusima rasproda beloruska preduzeca. Mrtva trka u zlu. Na kraju uvek iz Moskve stize problem umesto spasa, a onda krive zapad, sto je besmisleno. Od neprijatelja sa zapada se ne ocekuje pomoc, ali prijatelji iz Moskve sa istoka su problem. Proizvode probleme i sebi i svima oko sebe. Ne mozes stati na bilo koju stranu, ali realno zao mi je beloruskog naroda. Mislim na pravoslavne Beloruse, a ne ove katolicke manjine sto jurisaju na policiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *