BENEDIKT: Ako Srbija hoće u EU, mora da uskladi svoju politiku sa našom prema Rusiji

BENEDIKT: Ako Srbija hoće u EU, mora da uskladi svoju politiku sa našom prema Rusiji

28 maja 2014

Srbija_EU-1526721363Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji ne može da bude polovično već potpuno a to se odnosi i na usaglašavanje spoljne politike sa Briselom izjavio je danas zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

„Pridruživanje evropskom klubu nije polovično nego potpuno i do dana pristupanja mora da se uspostavi usko usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU”, rekao je Benedikt na skupu „Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i zemlje kandidati”.

Benedikt je dodao i da je Srbija do sada prihvatila i potpisala deset od 22 odluke i deklaracije EU i da se šest od njih odnosi na Ukrajinu.

„Od Srbije se očekuje da se progresivno pridružuje i prihvata deklaracije i odluke koje se donose na nivou EU”, rekao je Benedikt.

Govoreći o poglavlju 31, koje se tiče spoljne politike i bezbednosti Benedikt je rekao da će Srbija u okviru njega morati da se uskladi sa spoljnom politikom unije.

On se osvrnuo i na poglavlje 35 (koje se odnosi na ostala pitanja) i istakao da se ono odnosi na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i implementaciju Briselskog sporazuma potpisanog aprila 2013. godine.

Predsednica centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da će skrining za poglavlje 31 početi u julu i da se nada da će to poglavlje ubrzo biti i otvoreno.

„Spoljna politika, odnosno poglavlje 31 se smatraju jednim od jednostavnijih, jer se ono ne odnosi na usvajanje zakonodavnih okvira već na tehničku usaglašenost sa stavovima EU”, poručila je Joksimović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *