BENEFICIJE PORODICAMA SA VIŠE OD DVOJE DECE: besplatan vrtić i zimovanje

BENEFICIJE PORODICAMA SA VIŠE OD DVOJE DECE: besplatan vrtić i zimovanje

15 januara 2014

decGrad Beograd od 1. januara 2014. obezbedio još jednu beneficiju porodicama sa više od dvoje deceRoditelji mogu da odaberu i opciju odmora tokom proleća.

Gradske vlasti nastavljaju da pomažu porodice koje imaju više dece.Osim besplatnog boravka u vrtiću, svako treće i naredno dete u porodici, počev od 1. januara 2014. godine, ima pravo na besplatan odmor i rekreaciju, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Mališani koji spadaju u ovu kategoriju, ovo pravo mogu koristiti jednom u toku radne godine, bez obzira na to da li su im roditelji zaposleni ili ne, a nema uticaja ni njihova materijalna situacija.

Odluku o odlasku na rekreativnu nastavu predškolska ustanova donosi u dogovoru sa Savetom roditelja i uz njihovu saglasnost. Roditelji koji imaju više od dvoje dece moći će da izaberu, da li će dete poslati tokom zime na odmor ili na proleće, a Grad će refundirati sve troškove novcem iz budžeta.

– Ako porodica, recimo, ima četvoro dece, ovo pravo važi i za treće i za četvrto – objašnjava Snežana Đurić, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. – Pravo na regresiranje troškova zimovanja ili letovanja, priznaje se u trajanju od godinu, od kada roditelj podnese zahtev. Po isteku rešenja, roditelj može da obnavlja zahtev, sve dok dete ide u vrtić. Izbor organizatora odmora i rekreacije za decu koja borave u predškolskim ustanovama, odnosno destinacije i objekta u kojem će boraviti, obavlja svaka predškolska ustanova za svoju decu, uz učešće roditelja.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pravo na besplatan boravak u vrtićima, pa samim tim i na besplatni odmor, ima oko 4.200 mališana, koji su već u obdaništu ili će tek krenuti.

ZLATIBOR, TARA, DIVČIBARE…

MALIŠANI koji idu u vrtić najčešće odlaze na planinu, a od pristiglih ponuda Savet roditelja bira najpovoljniju. Boravak je na bazi sedam punih panisona, najviše se putuje na Zlatibor, Taru, Divčibare…

Cena arnžmana se razlikuje od ustanove do ustanove, ali u proseku treba izdvojiti oko 17.000 dinara.

BEZ NOVIH ZAHTEVA I PAPIRA

RODITELjI koji su ostvarili pravo na regresirano plaćanje za treće i svako naredno dete sa popustom od 50 odsto po detetu, neće morati ponovo da podnose zahtev i dodatna dokumenta. Oni koji do sada nisu koristili olakšice treba da podnesu zahtev kako bi im se utvrdilo pravo na besplatan boravak, kažu u Sekretarijatu.

 (Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *