Beneton prevario Srbiju i Niš

Beneton prevario Srbiju i Niš

23 avgusta 2013

beneton-nis-proizvodnja-1328585176-84445ZA nešto više od tri miliona evra, koliko je italijanska kompanija „Beneton“ pre dve godine platila tekstilnu fabriku „Niteks“, od države je dobila zemljište, poslovni prostor i keš u vrednosti od 116,9 miliona evra.

Italijanski investitor je trebalo da u roku od tri godine uposli 2.700 radnika, ali trenutno radi njih 1.000 koje nije angažovao on nego njegovih desetak kooperanata.

U nekadašnjoj tekstilnoj fabrici, koja je imala 15 zaokruženih tehnoloških celina, od prediva do konfekcije, trenutno radi 50 radnika koje je „Beneton“ angažovao da farbaju džempere. Ostali radnici, oko 1.000 ili „približno 1.600“, prema podacima niške Filijale NSZ, rade za „Anri“, „Nisear“, „Nora Serbia“, „Planet System“, „Tuscan Family“, „Tessil, Martyte“, „Olipias Knitting“ koji su u stvari kooperanti iz Hrvatske, Rumunije i Grčke.

Pored jeftine radne snage, radnicima se isplaćuje od 5.800 do 17.000 dinara mesečno, a od države poslodavci dobijaju subvencije po devet hiljada evra, s tim da nemaju obavezu da sa radnicima produže ugovor duže od šest meseci.

– Naša država je dovela „Beneton“, ali „Beneton“ nije kupio „Niteks“ – smatra Miloš Delibašić, dugogodišnji rukovodilac u ovoj niškoj fabrici i dobar poznavalac prilika u ovom kolektivu.

– Po svim zakonima ekonomije, država je mogla za 116,9 miliona evra da dobije 10.000 radnih mesta, a ne samo 1.000. Zemljište i atraktivna lokacija u ovom trenutku vrede 24 miliona evra, u funkciji je bilo 65.000 kvadrata čija je tržišna vrednost 40 miliona evra, a država se odrekla dugovanja od 22 miliona evra i platila 4,6 miliona evra za otpremnine radnicima.

Sve je to „Beneton“ dobio za tri miliona evra! Po ugovoru treba da investira 43 miliona evra, ali nisam siguran da će se to i ostvariti. Videćemo kakav će biti rasplet…

Lokalna samouprava je platila još milion evra za rušenje i raščišćavanje terena da bi Italijani gradili nove hale. Međutim, pre godinu dana na toj lokaciji otkriveno je arheološko nalazište, pa su radovi zaustavljeni da bi se zaštitila istorijska baština!

U Filijali NSZ u Nišu su nam, u dopisu, naveli da je „Beneton“ zaposlio „približno 1.600 radnika“. U prethodne tri godine ova kompanija je, sa svojim kooperantima, isključivo koristila aktivnu meru „obuka na zahtev poslodavca“, i po tom programu je angažovano dosad 660 osoba. Poslodavac obučava polaznike, zasniva radni odnos sa njima i zadržava ih u radnom odnosu najmanje šest meseci po završetku obuke.- Poslodavac plaća 5.800 dinara mesečno svakom polazniku tokom trajanja obuke – pojasnili su iz NSZ.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Aleksandar says:

    Raskinuti ugovor, tužiti ih, tražiti nadoknadu i penale za neispunjavanje Ugovorenih obaveza. I naravno isterati ih iz Srbije da se nikad ne vrate. Hvala, ali takvi biznismeni ovdwe nisu dobrodošli! A i oni koji su sa njima dogovorili treba da odgovaraju! Nešto mi tu smrdi od glave....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *