БЕОГРАД ДАО ДОЗВОЛУ: Ватикан отвара школе по Србији

BEOGRAD DAO DOZVOLU: Vatikan otvara škole po Srbiji

16 januara 2015

vatican 359788Rimokatolička crkva ubuduće će u Srbiji moći da osniva i vodi sopstvene škole i visokoškolske ustanove.

Naime, sporazum kojim je to pitanje regulisano stupio na snagu nakon što su ga ratifikovale obe ugovorne strane, saopštio je danas Vatikan.

Sporazum o saradnji između Srbije i „Svete Stolice“ u oblasti visokog obrazovanja, potpisan je u Beogradu 27. juna 2014. godine, a stupio na snagu 12. januara ove godine.

Sporazum predviđa saradnju katoličke crkve i države Srbije u obrazovanju, direktne kontakte ustanova koje deluju u toj oblasti kao i uzajamno priznavanje zvanja i javnih isprava o stečenom visokom obrazovanju, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Vatikana, konkretni organizacioni i finansijski detalji sporazuma biće u narednom periodu definisani dodatnim protokolima.

Vatikan je saopštio da je Sporazum stupio na snagu u skladu sa članom 7. koji predviđa uslove za to.

U samom sporazumu piše da on stupa na snagu „na dan prijema poslednjeg obaveštenja diplomatskim putem o ispunjenosti svih uslova koji su predviđeni unutrašnjim zakonodavstvima dve strane za početak važenja ovog sporazuma“.

Zakon o sporazumu su u junu prošle godine potpisali šef srpske diplomatije Ivica Dačić i član vatikanske kurije nadležan za pravosuđe, nadbiskup Dominik Mamberti.

KOMENTARI5 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Jesu li ovi normalni , hoće da svi postanemo katolici kao dramoser picousti.

 2. Aleksandar says:

  Nek otvaraju, da imamo sta da rusimo

 3. slobodan says:

  Volio bih da i englezi, njemci i mnogi drugi otvaraju svoje škole u Srbiji. Pa ko želi i ima mogućnosti neka ide u te škole.

 4. Kristališuća Svest says:

  Neka ih otvore, pametni će ih zaobilaziti onda kada spoznaju doktrinu kojom se ta organizacija predstavlja naširoko preko drugog bratstva koji takođe mora dati saglasnost u onom pohodu od kojeg svi oni isisavaju za sebe na račun drugih, te stoga su i poprimili vlastohlepnost da su oni vladari svih moždanih sinapsi koje svako ljudsko biće ia i razvija ih sa ostatkom kapaciteta koju ovaj realitet nudi, a samim tim i kognitivnost se produbljuje i odbacuju njihova doktrina koja ima premaskirane deonice i od koje nastaje tarapana. Sledeći daljne deonice rečenice shvatiće se ko su te organizacije: "Primitivnoj zajednici se često nametnu autoriteti, pojedinci koji do moći i kontrole dolaze mutacijom dušebrižništva bilo da se radi o patrijarhalnoj ili matrijarhalnoj zajednici. Oni svoj autoritarizam, isključivost i totalitarizam pravdaju brigom za zajednicu i pojedince. Oni ne mogu ništa dati niti pojedincu niti zajednici - osim blagoslova, tj. odobrenja za ono što sva ljudska bića ionako prirodno sljeduje rođenjem. Oni se, stoga, sve 'pitaju'." "Glupi ljudi nemaju izgrađen sistem razmišljanja, pa se u ponašanju najviše rukovode imitacijom starijih i jačih i priklanjaju im se usvajajući ih kao vođe. Kada se nekim ljudima ograniči mogućnost dobijanja informacija i onemogući razvoj sistema razmišljanja, tako što im se intelektualne aktivnosti usmeravaju na pogrešnu stranu, dobijamo zaglupljene ljude. Ukoliko se ova zaglupljenost kao sistem uspostavi u jednoj društvenoj zajednici u dugom periodu, dobijamo jednu kolektivno retardiranu zajednicu." "Sve istorijske i naučne knjige su pisane pod kontrolom onih koji vladaju ovim svetom." "U teoriju zavere ne veruju budale ili oni koji u njoj učestvuju." P.s. Ovu poentu si za života svoga i osećao/la.. sada to i znaš!.....ŠTA ĆEŠ UČINITI k'o odgovorno svesno biće po sebe i okoliš?

 5. sone says:

  tamo ce Romi da idu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *