БЕОГРАД ЈЕ, а не Рим, вечни град

BEOGRAD JE, a ne Rim, večni grad

11 januara 2018

Teritorija Beograda bila je neprekidno naseljena hiljadama godina još od paleolita, što je svakako jedinstven slučaj u Evropi, a verovatno i u svetu.

U Skadarliji je tridesetih godina prošlog veka profesor Velike škole Đorđe P. Jovanović pronašao lobanju „Beogradskog neandertalca“.

Prvi „Beograđanin“ je dakle živio pre dalekih 40-70.000 godina.

Arheološka otkrića u 20. vijeku, a posebno otkriće najstarijeg pisma na njegovom tlu, Vinčansko pismo, nedvosmisleno ukazuju da je Beograd najstarije, u kontinuitetu naseljeno gradsko naselje Evrope.

Do sada je na teritoriji Beograda otkriveno 40 lokaliteta iz doba vinčanske kulture, a ko zna koliko je kroz istoriju uništeno.

U strogom centru Beograda, ispod današnje Palate Albanija, pronađeni su, tokom njene gradnje 1938. godine, skeleti neandertalca koji je poginuo u borbi sa mamutom čiji je skelet nađen u blizini, što govori o naseljenosti prostora današnjeg Beograda još u praistorijsko doba.

I okresano kameno oruđe pronađeno u Zemunu pokazuje da su zajednice lovaca i skupljača plodova naseljavale okolinu Beograda još u paleolitu i mezolitu.

Iz starijeg kamenog doba, potiču ostaci ljudskih kostiju i lobanja neandertalaca, pronađeni u kamenolomu kod Leštana, u pećini na Čukarici i u blizini Bajlonijeve pijace.

Oruđa koja su takođe pronađena ovdje, iniciraju na postojanje naseobina u periodu od prije 50.000 do 20.000 godina i odgovaraju kromanjonskim ljudima.

Ostaci kulture mlađeg kamenog doba pronađeni su u Vinči, Žarkovu i u Gornjem gradu, iznad ušća Save u Dunav.

To ukazuje da je prostor Beograda bio naseljen u kontinuitetu i da je intenzitet tog naseljavanja bivao sve jači. Mnoga današnja naselja u okolini Beograda leže na kulturnim slojevima ranijih praistorijskih naseobina.

Beograd je, zahvaljujući svom jedinstvenom položaju, na ušću Save u Dunav, uvek bio u centru kultura, koje su se u podunavskoj kolevci evropske civilizacije smenjivale tokom milenijuma.

Grad je u centru oblasti gdje su nastale najstarije neolitske kulture Evrope. Kultura Lepenski vir (VIII milenijum s.e.), Starčevačka (VII – VI milenijum s.e.) i Vinčanska (VI – IV milenijum s.e.) sa najstarijim pismom u sveta, kao i najstarije kulture bakarnog i gvozdenog doba sa najstarijom metalurgijom.

Kultura Tribala (Rašana-Srba) na teritoriji današnje Srbije u “ilirskom” periodu bila je njihov direktni naslednik, baštinik.

Vinča kraj Beograda spada u red najznačajnijih naseobina i kulturnih nalazišta praistorijskog perioda. Arheološke iskopine na Rospi ćupriji, Gornjem gradu, Karaburmi, Zemunu i Vinči potvrđuju pretpostavke da je područje Beograda bilo intenzivno naseljeno i da se njegovo stanovništvo bavilo plužnom zemljoradnjom i drugim pratećim privrednim delatnostima.

Na ovim lokalitetima otkrivene su nekropole bronzanog i metalnog doba.

Prva stalna naselja vinčanske kulture, prije oko 7.000 godina p.n.e, nastala su upravo na teritoriji Beograda (Banjica, Kalemegdan, Čukarica, Žarkovo).

Najviše primeraka vinčanskog pisma nađeno je baš na području naselja Banjica. Pronađene su kuće koje su imale i po 200 metara kvadratnih, što očigledno govori o razvijenosti civilizacije toga doba.

I pored svega navedenog, starost Beograda kao srpskog grada zvanično se vezuje za datum kada se njegovo, srpsko ime prvi put javlja u dokumentu drugih naroda. Prvi put se u sačuvanim zapisima, pod imenom Beli grad pominje 878. godine u pismu pape Jovna VIII upućenog bugarskom caru Borisu.

Rekonstrukcija „zlatnog pečata“ despota Stefana Lazarevića sa grbom Beograda

Po jednoj od verzija ime gradu, Beograd, dao je rimski imperator Licinije, za koga pojedini izvoru kažu da je bio rodom iz okoline današnjeg Trebinja.

U toku svoje burne istorije, grad je bio razaran 114 puta, od čega 33 puta do temelja. Beograd se svaki put dizao, kao Feniks iz pepela, uvek veći i lepši.

PIŠE: Borivoje Radovanovnić – Gajić

IZVOR: Centar akademske reči

KOMENTARI4 komentara

 1. arso says:

  Kada biste preskocili teoriju evolucije, tj.teoriju budalastina, mnoge stvari bi legle normalno na svoje mesto. Srbi vode poreklo od Jafeta ,jednog od trojice Nojevih sinova, i sam Srpski kalendar pokazuje 7526 godinu od nastanka sveta, apotop je bio pre oko 4700 godina. Pre potopa je postojala civilizacija koja je imala jaku tehnologiju za obradu kamena i metala, i pronadjeni predmeti poticu od njih, kao i kosturi ljudi i mamuta, koji su ziveli u prepotopnom vremenu zajedno.

 2. Za Srbiju says:

  Beograd ima najduži kontinuitet od svih gradova na svetu. Na žalost, postao je antisrbski grad.

  • goran says:

   Njujork je antiamericki grad, kao sto je i Moskva antiruski. U tim gradovima zive doro samo tajkuni, dok 95% stanovnistva ne zna kako da prezivi.

   • Goxy says:

    Onda, pošto ne možemo da mu promenimo karakter, treba promeniti njegov status - da ne bude više prestonica Srbije i Srba!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *