Beograd je pun otrovnih, pa čak i smrtonosnih biljaka

Beograd je pun otrovnih, pa čak i smrtonosnih biljaka

16 septembra 2013

ambrozija-suzbijanje-detelina-novi-beograd-1328585176-77336Beogradu raste jako mnogo otrovnih, pa i smrtonosnih biljaka, poput korova tatule, koji su nedavno pronašli stanovnici Dorćola i koji je veoma otrovan.

„Datura stramonium“ (korov tatula) u sebi sadrži jedinjenja atropina, skopolamina i hiosciamina zbog čega, ukoliko se pojede, izaziva halucinacije, a veće doze i smrt, kaže dr Branislav Šiler, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Spisak otrovnih biljaka nije mali, a sa mnogim vrstama se susrećemo gotovo svakog dana na ulicama, ali i u svojim dvorištima i domovima.

„Ljudi često, ne znajući, u svoja dvorišta zasade neku od toksičnih vrsta. Đurđevak (Convallaria majalis) je na primer ceo otrovan, a ako se pojede i u najmanjoj količini izaziva bol u stomaku, povraćanje i usporava rad srca. Česta vrtna biljka Tisa (Taxus baccata) cela sadrži alkaloid taksin i njeno lišće je, takođe, smrtonosno“, objašnjava Šiler. Biljke koje se svrstavaju u otrovne nemaju jednak stepen toksičnosti. Otrovni sastojci se najčešće nalaze samo u pojedinim delovima biljke (listu, plodu ili korenu), međutim iz JKP „Gradsko Zelenilo“ kažu da to ne znači da toksične vrste treba istrebiti.

„Moramo se upoznati sa vrstama kako ne bi došlo do trovanja, a da i dalje možemo da uživamo u njihovoj lepoti. Najčešće se baš te biljke koriste za proizvodnju lekova“, kažu iz „Zelenila“ i pozivaju građane da im se jave kad imaju nedoumicu u vezi neke biljne vrste.

Posebnu pužnju treba obratiti na decu kada se igraju napolju, jer su mališani skloni da u usta stavljaju bobice, žvaću lišće, cvet ili semenke. „Simptomi trovanja zavise od vrste biljke, a najčešće tegobe su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje, dijareja… U težim slučajevima može doći do otežanog disanja, vrtoglavice i drugih tegoba. U svakom slučaju je bitno potražiti lekarsku pomoć“, kaže Šiler.

(24 sata)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *