Beograd je spreman za vrh poplavnog talasa

Beograd je spreman za vrh poplavnog talasa

18 maja 2014

beograd-sava-poplave-nasip-odbrana-foto-beta-1400401251-499281Beograd spremno dočekuje vrh poplavnog talasa koji se očekuje u narednih nekoliko dana na reci Savi, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Beograd spremno dočekuje vrh poplavnog talasa koji se očekuje u narednih nekoliko dana na reci Savi, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

„Gradski štab za vanredne situacije će danas u potpunosti završiti odbramebni nasip duž obale Save. Postavljeno je 2.300 dzakova, a dužina nasipa u samom gradu je pet kilometara“, kazao je Vesić novinarima u Skupštini grada Beograda.

Dodao je da je nasip visok od jednog metra i 20 centimetara do jednog metra i 80 centimetara. Podsetio je da je zaštitni nasip u Beogradu 2006. godine bio 60 centimetara.

„Želim da se zahvalim građanima koji su nesebično pomogli, ali volonteri za izgradnju nasipa nam višu nisu potrebni“, istakao je Vesić.

On nije mogao da kaže kakva je trenutna situacija u Obrenovcu, jer očekuje informacije od gradonačelnika Siniše Malog i predsednika gradske skupštine Nikole Nikodijevića koji se nalaze tamo.

„Obrenovac je najkritičnija tačke, u ostalim delovima grada, situacije se polako smiruje“, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, prihvatnih centara u Beogradu ima dovoljno i evakuisanim osobama najviše nedostaje sredstava za ličnu higijenu.

„Mi pripremamo prihvatni centar i u Areni, ali prema sadašnjim inforamcijama za tim centrom neće biti potrebe“, rekao je Vesić.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), između 18. i 24. maja, u Srbiju doći još jedan poplavni talas na Savi, čija će visina zavisiti od situacije u BiH i Hrvatskoj, kao i poplavni talas na Dunavu, koji će ostati ispod granice vanredne odbrane od poplava.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Ovako su nasipe radili pre 50 godina. Ima li neko od građ. inženjera da pogleda, kako se rade nasipi danas?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *