BEOGRAD KAO SVETSKE METROPOLE: Prestonica dobija kule bliznakinje

BEOGRAD KAO SVETSKE METROPOLE: Prestonica dobija kule bliznakinje

11 januara 2014

uscBeograd će, svojim izgledom ličiti na svetske metropoloe ukoliko nekadašnja „Juga“ dobije dve kule, koje će se „dizati“ do 133 metara u visinu.

Rekonstrukcija beogradskog hotela „Jugoslavija“ počeće za tačno dve godine, a ekskluzivni hotelsko-poslovni kompleks, ako ne bude novih zastoja, prve goste dočekaće 2019.

Vrednost celokupnne investicije je 277 miliona evra, a projekat obnove kompleksa na dunavskom keju otvoriće, kako kažu investitori, preko 15.000 radnih mesta.

Ceo projekat je trenutno u fazi prikupljanja potrebnih dozvola. Gradski sekretarijat za urbanizam u petak je na razmatranje dobio koncept plana i projekat sređivanja nekada popularnog prestoničkog hotela. Kada se kompletira sva neohodna dokumentacija, novobeogradsko zdanje postaće deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu „Kempinski“.Prema rečima Rajana Rajičića, direktora kompanije „Ril holding“, koja u ime grčkog investicionog fonda „Kjues investment“ upravlja rekonstrukcijom „Juge“, hotel će biti deo luksuznog stambeno-poslovnog obkjekta „Dunavska kapija“.

„Planirano je preuređenje prostora koji se prostire na pet hektara. Sadašnja zgrada hotela biće, ukoliko nam bude dozvoljeno, srušena sve do betona, a na tom mestu nići će poslovni-stambeni objekat, koji će osim hotelskih kapaciteta, raspolagati i sa velikim, ekskluzivnim tržnim centrom, podzemnim parkingom na dva nivoa, ali i stambenim delom na 33 sprata“, rekao je za „Novosti“ Rajičić.

Ukoliko planovi sa arhitektonskih skica pređu u građevinske poslove, Beograd će, svojim izgledom ličiti na svetske metropoloe, jer će nekadašnja „Juga“ dobiti dve kule (severnu i južnu), koje će se „dizati“ do 133 metara u visinu.

U jednoj od te dve kole biće uređen stambeni kompleks, u kome će se naći luksuzni stanovi na prodaju, koje, takođe, potpisuje brend „Kempinski“. Druga kula biće rezervisana za poslovne objekte, a u prizemlju zgrade biće smešteni ekskluzivni restorani. Ipak, bez obzira na sve ove izuzetno atraktivne planove, treba biti poslovično oprezan jer je sličnih najava bilo još od 2006. godine (tada je aktuelna bila varijanta sa samo jednom kulom na 33 sprata) kada je firma „Alpe Adria hoteli“ pazarila „Jugoslaviju“ za 31,3 miliona evra, kao i posle 2008. kada je u posao uskočio gigant poput „Kempinskog“.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *