„Beograd na vodi“ i kula od 180 metara

„Beograd na vodi“ i kula od 180 metara

18 januara 2014

bgd-Beograd-na-vodi--maketa_620x0Srbija ulaže zemljište i dozvole, a investitor – „Igl hils“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata početnih 2,5 do 2,8 milijardi evra za projekat „Beograd na vodi“. Izgradnja prvih ekskluzivnih kvadrata na najatraktivnijoj lokaciji u glavnom gradu kreće do kraja godine. Oko 80 odsto predloženog idejnog rešenja kompleksa partneri su već usaglasili. Srbija u narednih nekoliko nedelja „Beograd na vodi“ treba da proglasi nacionalnim projektom kako bi se eksproprijacija završila u najkraćem mogućem roku. U istom periodu potrebno je da se uskladi još oko 20 odsto idejnog rešenja kako bi mogla da počne izrada odgovarajuće planske dokumentacije. Partneri će imati zajedničku firmu i deliće profit.

Ukratko, ovo su rezultati dogovora postignutog u Vladi Srbije, gde je Muhamed Alabar, direktor novoosnovane kompanije „Igl hils“ iz Emirata prezentovao koncept „Beograda na vodi“ Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade Srbije. Promociji su prisustvovali i Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije i Siniša Mali, predsednik privremenog veća Beograda. Alabar je, inače, vlasnik kompanije „Emar propertiz“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je podigla najvišu zgradu na planeti – Burdž Kalifa.

– Izabrali smo partnera, trenutno najboljeg u svetu – kaže za „Novosti“ Siniša Mali. – I mi ćemo u narednom periodu formirati preduzeće „Beograd na vodi“. Potom će „Igl“ postati suvlasnik našeg preduzeća. Uz novac, koji ulaže u projekat, zadatak našeg partnera je i da nađe kupce za poslovni i stambeni prostor, a Alabar već zna ko su potencijalni budući vlasnici kvadrata. Projekat će se realizovati u fazama, biće ih pet ili šest i to ćemo znati kada se kompletno usaglasi master plan odnosno idejno rešenje. Kako sada stvari stoje, reč je o izgradnji oko 1,5 miliona kvadrata. Gradnja počinje prvo u delu priobalja Save, koje je i najatraktivniji deo lokacije. Ceo projekat može da bude realizovan u roku od pet do sedam godina. Inače, kompleks će krasiti kula od 180 metara, ali joj još nismo odredili namenu. Možda hotel, možda kombinovano, poslovni i stambeni prostor… Na igradnji „Beograda na vodi“ biće angažovana domaća građevinska operativa. Dakle, pokrećemo građevinarstvo, privredu, otvaramo nova radna mesta i zato „Beograd na vodi“, uz auto-industriju i poljoprivredu, znači siguran izlazak Srbije iz krize. Takođe, „Beograd na vodi“ biće i turistička atrakcija.

Četrnaestočlana delegacija Alabarovih ekspreta zadržaće se u Beogradu desetak dana. Inače, „Igl hils“, kompanija sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, fokusira se na velike projekte u oblasti nekretnina, na međunarodnim tržištima. Kompanija je saopštila da počinje sa radom na projektu „Beograd na vodi“ i gradi centar svetske klase za Srbiju. Naš partner je najavio planove za finansiranje i razvoj velikih projekata u oblasti nekretnina na ključnim međunarodnim tržištima, sa ciljem da ubrza rast lokalne ekonomije.

„Igl hils“, koji trenutno radi na više sličnih velikih projekata širom sveta, ima cilj da postane jedna od najuglednijih svetskih kompanija za razvoj tržišta nekretnina, što doprinosi povećanju građanskog ponosa i tržišne konkurentnosti gradovima u kojima posluje. Geografski fokus kompanije su tržišta sa visokim potencijalom rasta. Partner iz UAE radi na razvoju velikih projekata o oblasti nekretnina, od dizajna do izgradnje i upravljanja imovinom uključujući i poslovne objekte u ugostiteljstvu i trgovini, usvajajući najnovije tehnologije za stvaranje snažnih motora rasta na tržištima na kojima posluje. „Igl hils“ očekuje da njeni projekti doprinesu do pet odsto bruto domaćeg proizvoda u gradovima u kojima realizuje svoje megaprojekte. Grade moderne centre sa objektima mešovite namene, uključujući stambene i komercijalne, trgovačke, objekte maloprodaje, ugostiteljstva, obrazovanja i zdravstva.

ISKUSTVO SVETSKE KLASE

Muhamed Alabar će, kako se navodi u saopštenju, voditi novootvorenu kompaniju „Igl hils“ sa svojim timom, koji ima iskustva u projektima orijentisanim prema rastu urbanih centara i koji stimulišu ključna područja ekonomskog rasta. Alabar donosi svoju stručnost u razvoju gradskih centara svetske klase. To iskustvo stekao je u razvoju urbanih centara na Bliskom istoku i Aziji, koje je osmislio i izgradio.

Takvi gradski centri, ističe se u saopštenju, postali su najposećenije turističke atrakcije u svetu, koje vide milioni ljudi godišnje i koje otvaraju hiljade radnih mesta, ne samo u izgradnji već i nakon toga.

ALABAR: POKREĆE SE EKONOMIJA SRBIJE

„Beograd na vodi“ pokrenut je u pravom trenutku, kada je u pitanju budućnost Srbije, kaže Muhamed Alabar. Sa ovim projektom pokreće se ekonomija Srbije.

– Oko 90 odsto projekta smo završili, a treba još da odradimo detalje poput lokacija za parkove, ambulante, tržne centre i ostale objekte na kojima će se odvijati život na rekama – ističe Alabar. – Kada imate tako obiman projekat kao što je ovaj, zaista pokrećete ekonomiju napred, jer podstičete gotovo sve njene sektore – ugostiteljstvo, turizam…

Prema njegovim rečima, „Beograd na vodi“ je smešten na zanimljivoj lokaciji, čime se „može stvoriti moderan grad, uz nove tehnologije, dizajn i građevinarstvo“. On je najavio da će predstavnici njegove kompanije narednih nekoliko meseci biti u Beogradu, a u zavisnosti od onog što se bude dešavalo, u saradnji s lokalnim vlastima će raditi kako bi projekat bio završen u što kraćem periodu.

– Veličina i značaj su takođe bitni – ističe Alabar. – Dolazimo u interesantno vreme u životu i budućnosti zemlje i zaista je neverovatna veličina prostora na kom možemo da napravimo grad, koji će odisati modernim izgledom, imati unapređene usluge, gde će biti korišćene najmodernije tehnologije, dizajn, konstrukcije, a istovremeno omogućiti stil života kako bi trebalo da izgleda za ljude u budućnosti. Podrška koju dobijamo iz vlade i na lokalu je neverovatna i mislim da je ovo odlična prilika za sve nas.

Projekat je veoma zahtevan i za njega je potrebno vreme, navodi Alabar. Kako kaže prilikom realizacije mora se misliti i na zaštitu životne sredine.

– Kao kompanija koja ulaže u projekte, važna nam je zarada i poslovanje, ali istovremeno, ne bismo uspeli i napredovali ako ne doprinosimo lokalnoj zajednici i ekonomiji, jer to je i naš uspeh – ističe Alabar.

KOMENTARIJedan komentar

  1. dejan says:

    bit ce to kula teorista i to bogatih kad pocnu kao sad u minhenu ubijati profesionalno skrivati se s glumackim maskam koje daju drugolice i menjati odela tko ce ih naci u beogradu nitko a zivet ce u tim stanovima povremeno nece biti dokaza za te seik ubice relacija beograd na vodi saudijska arabija PA SE PIPAJTE SRPSKE BUDALE NIKAD I NISTE IMALI MOZGA VEC 200 GODINA I NIKAD I NE MOZETE PROGLEDATI U NICEMU ZZGLEDA DJABE JE GOVORITI UZALUD BUDALAMA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *