BEOGRAD: Neće biti manjih računa za vrtiće?

BEOGRAD: Neće biti manjih računa za vrtiće?

24 decembra 2014

vrtic5345645654Roditelji beogradskih mališana možda ni u januaru naredne godine, uprkos obećanjima nadležnih sa republičkog i gradskog nivoa, neće jeftinije plaćati vrtiće!

Da bi računi bili obračunati kako to propisuje zakon, odnosno da mame i tate za boravak svojih mališana u obdaništima izdvajaju samo 20 odsto od realne cene, neophodno je prvo da Ministarstvo prosvete donese pravilnik o izračunavanju ekonomske nadoknade, a zatim da na osnovu njega, gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu donese odluku o novoformiranoj ceni.

Rok za donošenja pravilnika, međutim, bio je 10. decembar, zatim je odložen do kraja prošle nedelje, ali Ministarstvo prosvete ni dan-danas nije usvojilo ovaj pravni akt. Ukoliko to ne bude učinjeno u naredna dva-tri dana, računi za vrtiće u glavnom gradu neće biti smanjeni od 1. januara.

Kako nezvanično saznajemo, u Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu nije stigao dokument od nadležnih sa uputstvom kako se obračunava ekonomska cena vrtića. Sednica Skupštine grada, na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu zakazana je za 30. decembar. Ukoliko se na dnevnom redu ne nađe tačka o određivanju cene u vrtićima, od najavljenog smanjenja računa u prestonici, barem na početku 2015. godine, neće biti ništa.

Cena boravka u obdaništima do sada se obračunavala na osnovu pravilnika koji je donet još 1996. godine. Izmena je bila neophodna jer su se, u međuvremenu, mnoge stvari promenile, od vrste goriva koja se koriste za zagrevanje objekata do uvođenja interneta u predškolske ustanove.

Novi pravilnik trebalo bi tačno da definiše kako se u ekonomskoj ceni određuje iznos za grejanje, struju, plate vaspitača, spremačica… Na osnovu toga, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu će izračunati ekonomsku cenu po detetu za mesec dana. Od tog iznosa roditelji će plaćati 20 odsto, a 80 odsto troškova će se pokrivati iz gradske kase.

RODITELjI PLAĆAJU 72,8 ODSTO

JOŠ aktuelna ekonomska cena boravka u vrtiću je 13.332 dinara. Najveći račun koji roditelji plaćaju iznosi 9.705 dinara, što je 72,8 odsto od ekonomske cene. Za pojedine kategorije mališana predviđeni su popusti od 10 i 20 odsto.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *