БЕОГРАД СПРЕМА ОДГОВОР због косовске заставе у Нотр-Даму!?

BEOGRAD SPREMA ODGOVOR zbog kosovske zastave u Notr-Damu!?

5 novembra 2018

NA potez crkvenih velikodostojnika u Francuskoj, koji su, u susret obeležavanju stogodišnjice primirja u Velikom ratu, zastavu tzv. Kosova istakli u Bogorodičinoj crkvi, zvanični Beograd gleda sa ogorčenjem i još razmatra da li će i na koji način reagovati.

Iako iza skandaloznog svrstavanja amblema tzv. Kosova tik uz obeležja država pobednica u Velikom ratu, ali i poraženih (jer se akcenat stavlja na sveukupnu ratnu tragediju) stoji Crkva, Srbiji je jasan stav francuske države prema Kosovu, ispoljen još 2008. godine. Već za koji dan videćemo da li je isticanje zastave nepriznate države u UN bila samo uvertira za ikonografiju koja će propratiti i obeležavanje kraja Velikog rata u Parizu, na koje dolaze lideri iz celog sveta. Na ovaj događaj pozvan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači. Kako su „Novosti“ već pisale, u Notr-Damu su naznačili da su zastave istakli oslanjajući se upravo na listu zvanica francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Zasada je nepoznanica kako će se francuske vlasti ponašati na predstojećoj ceremoniji kada su u pitanju zvanična obeležja. Ukoliko želi da kako dolikuje zvanično obeleži važan trenutak u istoriji čovečanstva kao što je sto godina od završetka jednog od najkrvavijih sukoba od postanka sveta, Francuska bi trebalo da prida značaj i prigodnim obeležjima, a među njima su i zastave. To bi, međutim, moglo da bude nepremostiv problem za zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

FORMULA

PRILIKOM zvaničnih sastanaka sa liderima Zapadnog Balkana, Evropska unija koristi tzv. formulu Gimnih, koja podrazumeva da učesnici budu predstavljeni samo imenima, bez naziva država ili isticanja zvaničnih simbola. Ipak, jedan ovako simboličan trenutak gotovo da je nezamisliv bez državnih obeležja.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Izjednačili koljače i žrtve u Velikom ratu. Brišu istorijsku osudu za agresiju i pokretanje ratova, jer je vojna agresija i pokretanje ratova današnja politika zapada.

  2. Za Srbiju says:

    Iz Beograda nema ko da odgovori.

  3. Rale says:

    Ma kakav odgovor iz Beograda...u Beogradu vladaju kvislinzi i poslušnici islamskih terorista i NATO ubica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *