Beogradski advokati od danas opet u štrajku

Beogradski advokati od danas opet u štrajku

10 septembra 2014

sud5454767889Beogradski advokati danas će ponovo obustaviti rad do konačnog ispunjenja njihovih zahteva da se paušalni poreski nameti vrate na visinu od 2013. godine, rekao je Tanjugu predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.On je precizirao da je tu odluku doneo Upravni odbor AKB.

To znači da beogradski advokati neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti će obavljati druge poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Naime, Advokati koji paušalno plaćaju porez nezadovoljni su višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu.

Prema rečima Šoškića, advokati neće raditi iako je za iduću sedmicu bio planiran nastavak rada šestočlane komisije koja je formirana letos kada je obustavljen 15-dnevni štrajk advokature, jer je advokatima stalo da se taj problem reši, a ne da se odugovlači u nedogled.

Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula kada je su se ministar pravde i bivši ministar finansija Nikola Selaković i Lazar Krstić dogovorili sa predstavnicima Advokatske komore Beograda da se prekine štrajk kao i da se oformi komisija koja će do septembra definisati rešenja za izlazak iz te situacije.

Međutim ubrzo po tom dogovoru Krstić je podneo ostavku, a ljudi koji su bili zaduženi za rešavanje problema otišli su sa njim, tako da se problemi advokata nisu rešeni.

Šoškić je juče na konferenciji za novinare naveo još jedan razlog nezadovoljstva advokature.

To je odredba u Zakonu o javnom beležništvu i Zaklonu o prometu nepokretnostima kojom su javni beležnici jedini ovlašćeni za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, što je u suprotnosti sa članom 67. Ustava Srbije.

Advokati su zato prekjuče podneli inicijativu Ustvanom sudu Srbije radi utvrđivanja neustavnosti i nezakonitosti tih odredbi.

Prema stavu beogradske advokature, zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti , predstavlja vid pružanja pravne pomoći, a koju prema Ustavu pruža advokatura, dok su notari ovlašćeni za pružanje usluga što, kako tvrde, nije pravna pomoć.

To izaziva nezadovoljstvo advokata, jer ima reperkusije i na materijalno stanje advokature koja je već u teškoj situaciji zbog pomenutih poreskih nameta, rekao je Šoškić.

Advokati iz cele Srbije pridružili su se krajem juna beogradskim advokatima štrajkom od svega tri dana sa istim zahtevom – da se stave van snage nova poreska rešenja za paušalno plaćanje poreza u advokaturi koja su uvedena Uredbom ministarstva finansija, odnosno da se poreske obaveze vrate na stanje iz prošle godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *