Београдски аеродром до 2020. добија нови суперсавремени контролни торањ

Beogradski aerodrom do 2020. dobija novi supersavremeni kontrolni toranj

19 avgusta 2018

IZGRADNJA novog kontrolnog tornja na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla” počeće do kraja godine, a plan je da bude završen sredinom 2020, kažu u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) a prenosi Tanjug.

Kako se navodi, postojeći toranj je izgrađen pre više od pola veka, kada je godišnje saobraćalo 300 aviona, koliko se danas zabeleži za samo jedan sat.Direktor SMATSA Predrag Jovanović ističe da će novi toranj, visok 75 metara, obezbediti mnogo bolje uslove za rad kontrolorima letenja i tehnici.

Biće to, kaže Jovanović, savršenstvo u arhitektonskom i funkcionalnom smislu, a budući da će biti „pametna” zgrada doneće i znatnu uštedu energije.

„To će biti impozantan objekat i mislim da će postati novo obeležje ne samo Aerodroma ’Nikola Tesla’ nego i Beograda uopšte”, kaže Jovanović.

On je naveo i da, pored toga, grade i alternativni centar kontrole letenja i kontrolni toranj u Nišu, kao i da je SMATSA ove godine krenula u zahtevnu, sveobuhvatnu modernizaciju, u koju će biti uloženo 126 miliona evra i kojom će biti obuhvaćeni praktično svi bitni sistemi, oprema i softver.

„U tu svrhu potpisana su dva kredita s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom, pod izuzetno povoljnim uslovima. Kredit Evropske investicione banke se smatra za najbolji ikada koji je u Srbiji dobijen”, precizirao je Jovanović.

On je naveo i da će biti zamenjena gotovo sva zemaljska radio-navigaciona sredstva u Srbiji i Crnoj Gori, kao i da će se poboljšati radarsko pokrivanje u jugoistočnom delu Srbije i u jugozapadnom delu prostora u nadležnosti SMATSA, a to je prostor Crne Gore, izgradnjom dve nove radarske stanice i treće u zoni beogradskog aerodroma.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *