Београдски фестивал европске књижевности

Београдски фестивал европске књижевности

18 јуна 2015

knjige_500x250Издавачка кућа Архипелаг, у сарадњи са Домом омладине Београда, организује 4. Београдски фестивал европске књижевности од 23. до 26. јуна под слоганом „Најбоље од свега. Најбоље за све“.

Концепт ове културне манифестације препознали су и подржали Министарство културе и информисања, Град Београд, ТРАДУКИ, Гоетхе-Институт, Српски ПЕН центар, Биллбоард Принт.

Током четири дана за све програме у Дому омладине улаз је бесплатан.

Поред промоција врхунске књижевности биће приказана ретроспектива филмова насталих по савременој књижевности, отворена изложба графика Бранка Ђукића „Миxед Медиа“ и организована панел дискусија о савременој култури.

Међу писцима који учествују на фестивалу, у оквиру програма „На сцени“, налазе се позната француска књижевница Флоранс Ноавил, најпревођенији словеначки писац Драго Јанчар, немачки књижевник Јозеф Хаслингер, писац из Луксембурга Ги Хелмингер, као и познати домаћи писци Ана Ристовић и Немања Ротар.

У оквиру ретроспективе „Књижевност на филму“ биће приказана два домаћа и два страна филма. Поводом 80 година од рођења Данила Киша биће приказана његова најпознатија ТВ драма „Дрвени сандук Томаса Вулфа“. На фестивалу ће бити приказан и готово непознати целовечерњи филм чувеног песника Мирослава Антића „Доручак са ђаволом“ из 1971. године.

На фестивалу ће бити приказан и филм „Порнографија“ у режији Јана Јакуба Колског, који је настао према истоименом роману Витолда Гомбровича, а филмски програм заокружује немачко-аустријски филм „Вољене сестре“, у режији Доминика Графа (из 2014. године), у коме се као један од главних јунака појављује класик немачке књижевности Фридрих Шилер.

Фестивал европске књижевности одржава се у Великој сали Дома омладине Београда: сваког дана у 19 и у 20 часова су читања познатих домаћих и страних писаца, а у 21 час је бесплатна пројекција филма из фестивалског програма.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u