Београдски фестивал европске књижевности

Beogradski festival evropske književnosti

18 juna 2015

knjige_500x250Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 4. Beogradski festival evropske književnosti od 23. do 26. juna pod sloganom „Najbolje od svega. Najbolje za sve“.

Koncept ove kulturne manifestacije prepoznali su i podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd, TRADUKI, Goethe-Institut, Srpski PEN centar, Billboard Print.

Tokom četiri dana za sve programe u Domu omladine ulaz je besplatan.

Pored promocija vrhunske književnosti biće prikazana retrospektiva filmova nastalih po savremenoj književnosti, otvorena izložba grafika Branka Đukića „Mixed Media“ i organizovana panel diskusija o savremenoj kulturi.

Među piscima koji učestvuju na festivalu, u okviru programa „Na sceni“, nalaze se poznata francuska književnica Florans Noavil, najprevođeniji slovenački pisac Drago Jančar, nemački književnik Jozef Haslinger, pisac iz Luksemburga Gi Helminger, kao i poznati domaći pisci Ana Ristović i Nemanja Rotar.

U okviru retrospektive „Književnost na filmu“ biće prikazana dva domaća i dva strana filma. Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša biće prikazana njegova najpoznatija TV drama „Drveni sanduk Tomasa Vulfa“. Na festivalu će biti prikazan i gotovo nepoznati celovečernji film čuvenog pesnika Miroslava Antića „Doručak sa đavolom“ iz 1971. godine.

Na festivalu će biti prikazan i film „Pornografija“ u režiji Jana Jakuba Kolskog, koji je nastao prema istoimenom romanu Vitolda Gombroviča, a filmski program zaokružuje nemačko-austrijski film „Voljene sestre“, u režiji Dominika Grafa (iz 2014. godine), u kome se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje klasik nemačke književnosti Fridrih Šiler.

Festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *