“Београдски победник” филму “Не гледај ми у тањир”

“Beogradski pobednik” filmu “Ne gledaj mi u tanjir”

6 marta 2017

Tan2017-3-5_195547992_0_620x0

NAGRADA “Beogradski pobednik” za najbolji film Glavnog takmičarskog programa jubilarnog Festa pripala je ostvarenju “Ne gledaj mi u tanjir” mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić, kojoj je u nedelju uveče uručeno priznanje pred prepunom dvoranom Sava centra.

Međunarodni žiri, kojim je predsedavao naš reditelj Srdan Golubović, u obrazloženju za nagradu istakao je da je “svežina i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom i pokušava da izađe iz porodične tamnice, osvojila i publiku ovogodišnjeg Festa”. Istu ocenu ovoj porodičnoj drami dao je i žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI.

Nagrada žirija Jury Prize pripala je filmu “Hartston” u režiji Gudmundura Arnara Gudmundsona zbog, kako je istaknuto, “univerzalnog jezika kojim govori o okrutnosti i bezizlaznosti okoline, borbi za ličnim izborom i ljudskom slobodom”. Mladi islandski autor nagrađen je i za najbolji debi u ovoj takmičarskoj selekciji.

Najboljim rediteljem proglašen je poznati ruski autor Kiril Serebrenikov, kome je nagrada pripala za film “(M)učenik”, “režiran zadivljujućom preciznošću u susretu sa velikom i važnom društvenom temom”, ocenio je žiri, dok je najboljim scenarijom proglašena urnebesna tragedija “Toplotni udar” grčkog scenariste i reditelja Argirisa Papadimitropulosa.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Arijana Čulina u filmu “Ne gledaj mi u tanjir”, a najbolju mušku Pjotr Skvortsov, u filmu “(M)učenik”. Nagrada “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona otišla je u ruke slovenačkom reditelju Damjanu Kozoleu za dramu “Noćno življenje”.

Reditelj Bojan Vuletić, koji je trijumfovao u takmičarskoj nacionalnoj selekciji sa filmom “Rekvijem za gospođu J.” (u subotu mu je uručen “Beogradski pobednik” za najbolje ostvarenje, nagrade za režiju i scenario), dobio je i priznanje “Milutin Čolić” lista “Politika”, koje mu je uručila unuka osnivača Festa, čije ime nagrada nosi.

Međunarodni žiri FEDEORA kao najbolje evro-mediteransko ostvarenje u Glavnom takmičarskom programu nagradio je film Kirila Serebrenikova, a u domaćoj selekciji “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

Ovogodišnji Fest, koji je u deset festivalskih dana premijerno prikazao 95 filmova u svim selekcijama, i ugostio više od 40 filmskih stvaralaca iz inostranstva i regiona, zatvoren je novim ostvarenjem “Tišina” velikog Martina Skorsezea, i premijerom domaćeg filma “Afterparti” Nikole Bursaća.

GRANICE, FIPRESCI, GORKI LIST

NAJBOLJE ostvarenje takmičarskog programa “Granice” je drama “Roko“ Tjerija Demezijera i Albana Terlea, a Specijalna nagrada pripala je filmu „U Senkama“ iranskog reditelja Babaka Anvarija. U okviru koprodukcionog marketa „Fest Forward“ u nacionalnoj selekciji nagradjen je srpski projekat „Zlogonje“ Raška Miljkovića, a u medjunarodnoj poljski projekat „Fortnight“ Agne Vožinske. Novoustanovljena nagrada publike “Gorki list” pripala je “Patersonu” Džima Džarmuša.

MINUT ĆUTANJA ZA LAZARA STOJANOVIĆA

JUBILARNI festival minutom ćutanja oprostio se od preminulog reditelja i publiciste Lazara Stojanovića, koji je u istoriju naše kinematografije ušao kao jedini autor u nekadašnjoj Jugoslaviji, koji je zbog svog filma “Plastični Isus” iz 1971. završio u zatvoru. Umetnički direktor Festa i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je projekciju restaurisane verzije ovog filma.
– Lazar je bio hrabar u vreme kada je bilo hrabro biti hrabar – istakao je Pantelić, a publika je Stojanovića poslednji put ispratila ovacijama.

POSTFESTUM

ZBOG velikog interesovanja za određene filmove, FEST je i ove godine upriličio program POSTFESTUM, koji počinje danas. U Sava centru zakazane su projekcije filmova “Mančester na moru”, “Na duši i telu”. Bioskop “Sinepleks” prikazuje “Raj”, “Divne dane u Aranhuezu”, “Kraljicu Španije”, “Nevidljivog svedoka”, “Čoveka sa hiljadu lica” I “Potpune strance”. U Dvorani Kulturnog centra gledaoci mogu da vide “Počasnog građanina”, “Povratak u Montauk” I “Toplotni udar”, a u Domu omladine “Potpune strance”, “Paterson” i “Sluškinje”. Tu je I bisokop “Fontana” sa filmovima “Ljubav nije stranac”, “Raj”, “Trgovački putnik”, “To je samo kraj sveta”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *