Berlin i Brisel rade na otcepljenju Vojvodine i u tome imaju podršku svih autonomaških stranaka na čelu sa vojvođanskom DS

Berlin i Brisel rade na otcepljenju Vojvodine i u tome imaju podršku svih autonomaških stranaka na čelu sa vojvođanskom DS

1 oktobra 2013

Pajtic_Pastor_msPiše: Milovan Balaban

Pitanje severne srpske pokrajine se definitivno otvara. Jednogodišnju kampanju protiv Ustava od strane autonomaša-separatista na neki način je finalizovao Jelko Kacin najavom da se status Vojvodine mora rešiti, i to ustavnim promenana kojima bi bio zagarantovan veći stepen autonomije pokrajine. Dakle ustavne promene, kojima bi bila izvršena neka vrsta federalizacije Srbije, su jedan od načina rešenja vojvođanskog pitanja. Njega podržavaju sve autonomaške stranke, istaknuti pojedinci sa tog dela političkog spektra, ali i ruinirani vojvođanski DS na čelu sa Pajtićem, kao i, što je možda najbitnije, moćni strani faktor – pre svega Berlin i Brisel.

Ustav – za Srbiju najoptimalnije rešenje

Drugi način rešenja statusa Vojvodine se bazira na aktuelnom Ustavu kojim bi se pokrajina zadržala u snažnijim ingerncijama Srbije. Ovaj način podrazumeva obaranje, po svemu sudeći, neustavnog Statuta potem odluke Ustavnog suda koja bi trebala da se donese krajem godine. Ukoliko bi ovo rešenje odnelo prevagu Vojvodina bi se vratila u regularne okvire autonomije, dakle ne bi bila ukinuta nego bi se njen stepen doveo u optimalan nivo, koji najviše odgovara i Srbiji i Vojvodini. U tom slučaju Srbija bi bila koliko toliko stabilna i potpuno suverena država i na teritoriji severne pokrajine što ovo rešenje čini državotvornim, ali i povoljnim po građane Vojvodine. Za njega se zalaže pre svega DSS, neke manje stranke i oraganizacije, kao i pojedinci stacionirani na nacionalnom polu srpske političke scene.

Ima i treća ideja kako treba da se okonča vojvođanski „konflik“. Ona podrazumeva jednostavno ukidanje svih autonomnih ingerencija severne srpske pokrajine. Iako se ovom predlogu ne može osporiti jednostavnost, čak se verovatno može na neki način i ugurati u ustavne okvire, on ipak ima niz manjkavosti. Prva je nemogućnost u ovim geopolitičkim u državnim okolnostima da se reši bilo koje pitanje, pa i pitanje Vojvodine, na tako radikalan način. Ukinuti pokrajinu nije mogao ni Milošević kada je imao kud i kamo više resursa na raspolaganju za takav poduhvat.

Isto tako radikalan pristup, koji je svakako pokušaj ukidanja autonomije, po refleksu izaziva agresivan odgovor na autonomaškom krilu vojvođanske političke scene. Ovo vodi društevenim turbulencijama, polarizaciji društva, ali i oživljavanju ekstremnih vojvođanskih partija i pokreta koji nemaju gotovo nikakvo uporište među građanima pokrajine. I na kraju ovakav nagao pokušaj rešenja pitanja pokrajine negira njeno višedecenijsko postojanje i izvesnu naviku i sklonost ka autonomiji koju su građani tokom dugog perioda stekli, što svakako kod većine sveta izaziva izvesnu dozu otpora.

Ako bi ovakvo rešenje i imalo nekog smisla gurati ono bi moralo da se bazira na dugoročnoj, višedecenijskoj strategiji koja bi eventualno u nekom trenutku rezultirala ostvarivanjem takvog nauma. Ovakav pogled na vojvođanski problem preferiraju od stranaka Dveri, dobar deo grupa i organizacije patriotske provenijencije, kao i neki istaknuti pojedinci, naročito iz inostranstva.

Varijante ponašanja vlasti

U ovom izlganju do sada nije spomenut samo stav stranaka na vlasti – SNS i SPS. Iako su one do sada, barem retorički, preferirale rešenje ovog problema u ustavnim okvirima republike Srbije mora se konstatovati da će taj njihov stav u događajima koji slede biti na velikom ispitu. Kacinova najava je nedvosmisleno potvrdila da strani faktor posle, bar kako on misli, zatvaranja kosovskog pitanja otvara pitanje severne pokrajine, i to kao gotovo sigurno jedan od uslova nastavka integracija Srbije u Evropu.

Pritisci na vlast da problem Vojvodine rešava u starim bečkim modelima, gde bi Srbija bila sve slabija i manja a pri tom nastavljeno formiranje novih država na prostoru tzv. Zapadnog Balkana, će biti sve snažniji. Štaviše Berlin i Brisel će sigurno biti isključivi te neće ostavljati mogućnosti stvarnog dogovora i popuštanja od strane autonomaško-separatističkih krugova. Pritiskaće se vlast da ide na promenu Ustava te da na neki način federalizuje Srbiju, gde bi Vojvodina bila federalna jedinica, ili praktično država u državi. Ovo bi sve moglo u medijima da se, usled toga što bar u pravo vreme ne bi došlo do potpune separacije, ispegla i predstavi kao državotvorno rešenje vojvođanskog pitanja. Nije nemoguće (mada se iskreno nadam da neće) da aktuelna vlast krene u tom pravcu, pogotovo što bi joj to vrlo verovatno omogućilo i da konačno sruši, u slučaju ovakvog scenarija tada već nepotrebnog Pajtića.

Šta i kako treba da radimo

Internacionalizacija vojvođanskog pitanja, koja je bezmalo u toku, zahteva radi sprečavanja Berlinsko-Briselskog statusa spremljenog za pokrajinu i snažan odgovor svih političkih partija, organizacija, patriotskih i rodoljubivih udruženja. Homogenizaciju svih kojima je država Srbija prioritet i usmerenje rešenja pitanja pokrajine u skladu sa aktuelnim Ustavom države Srbije može doneti uspeh. Samo homogenizovana oko Ustava društveno-politička patriotska scena će moći da pruži otpor berlinskom scenariju za Vojvodinu, ali i da izvrši značajan pritisak na vlast ukoliko ova bude sklona popuštanju, što je čak vrlo verovatno. Isto tako samo svi ujedinjeni oko zajedničko rešenja u okvirima Ustava možemo da predstavljamo snagu koja u određenom trenutku, sem pritiska na vlast može postati i njen saveznik, ukoliko se ista odvaži (usled jakog društvenog nezadovoljastva i pritiska koji bi proizvela aktuelizacija vojvođanskog pitanja) na kakav takav otpor.

No, ukoliko budemo pokušavali parcijalno da rešavamo ovo krupno pitanje, ukoliko ne budemo imali razumevanje za ujedinjenje oko zagovaranja optimalnog rešenja u okvirima aktuelnog Ustava, strani faktor, verovatno uz pomoć slabe i sklone popuštanju vlasti, će svoj posao lakše odraditi. Mi ćemo nastaviti da optužujemo jedni druge, vlast, Evropu, Ameriku i sopstveni narod, ali sami ćemo biti krivi što smo propustili šansu da izvojujemo makar jednu minimalnu pobedu, a ona nam je posle silnih dvodecenijskih poraza i te kako bitna, čak verovatno presudna za dalju egzistenciju ovog naroda i države. U svakom slučaju treba da uradimo šta je do nas, a onda vrlo često ni rezultat ne izostane.

(Vidovdan.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. Licemerje kriptopatriota says:

    Da li je to onaj sajt Vidovdan koji okuplja one proSNS pseudopatriote poput kriptoanaliticara Raduna, Balabana i onog Dragomira Andjelkovica koji je donedavno na stranicama nedeljnika Pecat i u izjavama za televiziju histerisao kako se nesme ni po koju cenu izgubiti sever KiM pa evo vidimo sada ubedjuje Srbe na KiM da je dobro da izadju i glasaju na siptarskim izborima 3 novembra 2013. Evo klipa : http://www.youtube.com/watch?v=GVzRgqHu6no Nemojte ljudi da se igramo i pravimo ludima. Ako smo izbagatelisali sa Kosmetom dacemo i Vojvodinu. Kao sto su Srbijanci prodali Krajisnike 1995 i danas Kosmet i Kosovce i Metohijce tako ce prodati tj predati i Vojvodinu.Bez obzira sto je srpsko zivlje tamo vecinsko.I u CG su Srbi bili vecina pa evo vidimo gde je danas CG.

  2. SAŠA says:

    " Lako ćemo sa Belgijancima i Nemcima kad prvo rasčistimo sa domaćim veleizdajnicima! "

  3. Dusan says:

    S šta će uopšte autonomija vojvodine...kome ona zapravo treba...sbima u Vojvodini ne treba jer oni su u svojoj drzavi...ima li i jedna drzava na svetu autonomiju svoga naroda u svojoj drzavi...mozda i ima ali ja neznam...zasto Nemacka nema u svojoj drzavi autonomiju nemaca...ili neka druga drzava...stav Madjara u vojvodini je poznat...oni zele vojvodinu u svoje okrilje...kao sto zele zajedno sa Nemackom da se krivica prvog svetskog rata prebaci na Srbiju...i Gavrila Principa...logika je jasna...ako Madjarska i nemacka nemaju krivice...onda Vojvodina pripada njima kao sto je i bilo pre 1918...Ali sudeći po Srpskoj naknadnoj pameti..nista nije iskljuceno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *